Menu Zavřít

Mzdy v Česku patří k nejvíce daňově zatíženým ze zemí OECD

11. 4. 2017
Autor: CC BY-SA 2.0, St. Krekeler

Daňové zatížení mezd v České republice v loňském roce činilo 43 procent, v rámci 35 států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tak bylo osmé nejvyšší.

Daňové zatížení mezd ukazuje, jaké procento z celkových mzdových nákladů, tedy mzdy a pojistného hrazeného zaměstnavatelem, tvoří daně z příjmu zaměstnanců a odvody na sociální a zdravotní pojištění. Počítá se z průměrného příjmu svobodného a bezdětného zaměstnance.

Průměrné daňové zatížení mezd v celé OECD loni kleslo na 36 procent. Na Slovensku činilo daňové zatížení 41,5 procenta, což byla v rámci OECD třináctá nejvyšší úroveň.

 Míra zdanění mezd se v zemích OECD výrazně liší Míra zdanění mezd se v zemích OECD výrazně liší

Nejvyšší daňové zatížení v rámci OECD loni měli Belgičané, kteří ze své mzdy odvedli státu 54 procent. Naopak nejnižší daňové zatížení bylo v Chile, kde činilo pouze sedm procent.

Ředitel centra OECD pro daňovou politiku a správu Pascal Saint-Amans uvedl, že za celkovým poklesem daňového zatížení mezd v OECD stojí reformy v pouhé hrstce členských zemí. Upozornil, že snižování daňového zatížení mezd je jednou z důležitých cest k podpoře hospodářského růstu.

Navzdory poměrně vysokému daňovému zatížení mezd jsou průměrné náklady na práci v České republice o více než polovinu nižší než v celé Evropské unii. Podle zprávy statistického úřadu Eurostat z minulého týdne průměrné náklady na práci v Česku loni činily 10,2 eura (272 Kč) na hodinu, zatímco v celé EU činil průměr 25,4 eura na hodinu.

Nejvyšší náklady na práci v EU loni byly v Dánsku, kde zaměstnavatelé za jednu hodinu práce zaplatili v průměru 42 eur. České republice patřila 21. příčka. O jednu příčku výše bylo Slovensko, kde hodina práce přišla zaměstnavatele na 10,4 eura. Nejlevnější práce byla v rámci EU v Bulharsku s náklady 4,4 eura na hodinu.

Nejvyšší daňové zatížení v rámci OECD loni měli Belgičané, kteří ze své mzdy odvedli státu 54 procent.

BRAND24

Přečtěte si také:

Otevřené trhy jsou zárukou blahobytu: Šéf OECD varoval před protekcionismem

OECD: Oživení globální ekonomiky blokuje hospodářský nacionalismus


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).