Menu Zavřít

Muž v pozadí: daňovou reformu ČSSD vymýšlel expremiér Špidla

6. 3. 2017
Autor: Jan Rasch, Euro

Změny v daních z příjmů, které sociální demokraté představili před dvěma týdny, pomáhal vymýšlet bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla. Současný šéfporadce premiéra Sobotky se významným způsobem podílel na stanovení padesátitisícové hranice, od které by se podle představ ČSSD mělo daňové zatížení lidí zvýšit.

Dosud se o Špidlově podílu na socialistické daňové reformě vůbec nemluvilo. Chyběl i na tiskové konferenci, kde návrh prezentoval premiér Sobotka společně s ekonomickým expertem strany Michalem Píclem a šéfem sněmovního rozpočtového výboru za ČSSD Václavem Votavou.

Špidla není vidět navzdory tomu, že právě on podle informací týdeníku Euro z několika na sobě nezávislých zdrojů z vedení sociální demokracie určoval hlavní obrysy navrhovaného přerozdělení daňové zátěže. „Špidla byl v této věci klíčovým poradcem premiéra. Pícl je jen mluvčím onoho návrhu a Votava s touto reformou dokonce v mnoha bodech vůbec nesouhlasí,” uvedl zdroj z vedení ČSSD.

Sociální demokraté se po představení reformy setkali s velkým odporem veřejnosti i svých některých členů. Měli zahlcené e-mailové schránky a komunikace návrhu na sociálních sítích se dá označit jedním slovem: průšvih.


Přečtěte si, jak návrhy sociálních demokratů komentuje Luboš Heger:

Kocourkov vyhlásil hranici bohatství: 36 tisíc Kč

Lubomír Heger


Premiér Sobotka z těchto důvodů připustil další diskusi a možné úpravy reformy. K autorství navržených daňových změn se teď z ČSSD nikdo nechce hlásit. A bývalý premiér Špidla o svém spoluautorství přísně mlčí. Zároveň svůj podíl nikterak nepopírá.

„Obraťte se na kolegu Pícla,” napsal Špidla v textové zprávě na dotaz, zda by mohl upřesnit svou roli při vymýšlení návrhu. Ekonomický mluvčí strany Michal Pícl nejprve odmítl Špidlovo zapojení jakkoli komentovat. Posléze však jeho stěžejní přispění do nové podoby daňových sazeb připustil. „Má na starosti tvorbu našeho programu,” řekl Pícl.


Spočítejte si, jak by se daňové změny dotkly vás

Ilustrační foto

BRAND24


Ačkoli je právě Pícl hlavním mluvčím strany pro ekonomické věci, zásadní vliv na premiéra má v této oblasti podle informací týdeníku Euro Vladimír Špidla. Připravovaný program ČSSD tak bude z velké části vycházet z jeho myšlenek, ať už jde o daně z příjmů fyzických nebo právnických osob či o nově zvažovanou bankovní daň.

Čtěte další komentáře k daňovým návrhům ČSSD:

ČSSD se paskvily snaží získat zpět „svého“ voliče

Daněmi proti proudu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).