Menu Zavřít

Mrvkou a Stráskou to neskončilo. Jihočeskou kandidátku ČSSD opouští další lidé

26. 6. 2017
Autor: čtk

Kandidátní listinu jihočeské ČSSD pro říjnové parlamentní volby opouštějí další čtyři lidé. Poté, co vedení strany vyškrtlo z listiny Jiřího Zimolu, odstoupilo na jihu Čech už devět kandidátů. Dnes oznámili rezignaci na místo na kandidátce manželé Svobodovi, Pavel Ounický a Iva Ambrusová. Jde většinou o kandidáty z nižších míst na kandidátní listině. Podle mluvčího strany Mikuláše Klanga to nemá vliv na sestavení kandidátky.

Z kandidátní listiny už před několika dny odstoupil její tehdejší lídr Stanislav Mrvka, Jindřich Florián, Josef Eigner, Miloš Juha a také hejtmanka Ivana Stráská. Všichni kvůli tomu, že vedení strany vyřadilo z posledního 22. místa kandidátní listiny bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Vedení ČSSD to odůvodnilo tím, že by sociální demokracii mohly uškodit kauzy spojené se Zimolovým jménem.

„Už tomu nerozumím, spíš mi to připadá jako podkopávání ČSSD. Ti, co chtěli, mohli tento krok udělat hned, když věděli, že Jiří Zimola na kandidátce nebude. Musím říct, že to nechápu, protože pořád bojujeme za jeden dres,“ uvedl lídr jihočeské ČSSD pro parlamentní volby Ondřej Veselý.

Sociální demokracie podle mluvčího strany Klanga respektuje rozhodnutí členů jihočeské ČSSD, že odstoupí. „Kandidovat je právo, nikoli povinnost,“ sdělil. „Tento krok nemá vliv na sestavení kandidátky, o jejíž podobě rozhodnou členové v průběhu července,“ doplnil.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v případě Zimolova vyškrtnutí argumentoval tím, že by straně mohly uškodit kauzy stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou pro bývalého hejtmana nebo otázka odměn na manažerských místech v krajem řízených nemocnicích. Jihočeští sociální demokraté se několikrát pokoušeli jednat o Zimolově návratu na kandidátní listinu. Tento krok však odmítl po Sobotkově odchodu z čela strany i jeho nástupce Milan Chovanec.


Paroubkovi comeback do ČSSD nevyšel. Čtěte více

 Jiří Paroubek


Veselý věří, že další lidé už kandidátní listinu sociálních demokratů neopustí. Podle něj v jihočeské ČSSD neprobíhá boj mezi přívrženci Jiřího Zimoly a jeho případnou opozicí, i když to tak může navenek vypadat. „Tyhle myšlenky mě vůbec nenapadají. Já se snažím z pozice lídra tu situaci ustálit, vyrovnat váhy mezi ústředím a jihočeskou organizací. Pokud chtějí někteří lidé ty sváry vyvolávat, tak mě to mrzí,“ řekl Veselý.

BRAND24

Jihočeská kandidátka má momentálně obsazeno 20 míst. Další dvě pozice bude strana teprve doplňovat. Za bývalým starostou Písku Veselým zůstává na druhém místě náměstek českobudějovického primátora Petr Podhola a třetí místostarostka Tábora Olga Bastlová.

Přečtěte si více o dění v ČSSD:

Za Zimolu! Jihočeská hejtmanka Stráská odstoupila z kandidátky Sociálních demokratů

ČSSD připomíná před volbami slona v porcelánu

Marx už netáhne. ČSSD se musí zbavit vyhraněné ideologie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).