Menu Zavřít

Modernizace jediné letadlové lodi vyjde Rusy na 22 miliard

22. 4. 2017
Autor: čtk

Ruská armáda se rozhodla modernizovat svou jedinou letadlovou loď, která se loni v listopadu zapojila do války v Sýrii. Loď Admirál Kuzněcov se během dvou měsíců podílela na 420 bojových operacích a na zničení 1252 cílů, a tím podle Moskvy splnila svou misi. Nyní má být podle agentury TASS modernizována nákladem 40 miliard rublů (22 miliard korun).

Loď, spuštěná na vodu v roce 1985, podle západních expertů neodpovídá soudobým technickým řešením a pro bojové operace je nevyhovující. Jde o jedinou loď této třídy, protože sesterská loď Varjag nebyla nikdy dostavěna a byla prodána do Číny. Admirál Kuzněcov se původně po světových mořích plavil pod názvem Leonid Brežněv.

Modernizace plavidla má začít v září v armádních loděnicích v Murmansku a dokončena má být v roce 2020. Loď dostane nové motory, nová bude i startovací a přistávací dráha. Modernizací projde také výzbroj: zastaralé raketové komplexy Granit nahradí novější Kalibr, které budou osazeny raketami s plochou dráhou letu Oniks a Cirkon. Admirál Kuzněcov bude základnou pro těžké stíhací letouny Su 33 a lehké MiG 29.

BRAND24


Přečtěte si, co ještě by Rusové mohli mít v záloze:

Kalašnikov plánuje výrobu autonomních tanků

Rusko oprašuje atomovou artilerii, spekulují média

Tank T-14 Armata při nácviku na přehlídku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).