Menu Zavřít

Mládek dostal podruhé v řadě anticenu Ropák roku

22. 4. 2016
Autor: čtk

Antiekologickou cenu Ropák roku 2015 dostal stejně jako loni ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Ropákem se stal kvůli tomu, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Prosadil také státní energetickou koncepci, jež stojí na jaderné energii, na těžbě hnědého uhlí a je v ní malý důraz na obnovitelné zdroje, řekl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Cenu Zelená perla 2015 za antiekologický výrok získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý za komentář ke studii o jaderné elektrárně Dukovany.

Mládek získal Ropáka roku 2014 za snahu o prolomení limitů, což se mu posléze povedlo. Obhajobou, první za 24 ročníků ankety, si podle Patrika vysloužil titul „veleropák“. Díky Mládkově snaze padly limity, které schválila vláda v roce 1991, aby se zastavila devastace přírody v severních Čechách. „Porušily se celospolečenské polistopadové dohody o dlouhodobé ochraně krajiny a přírody na Ústecku,“ řekl Patrik a poukázal na to, že těžba za limity ohrozí existenci dalších obcí. Mládek na obhajobu zareagoval výrokem na twitteru. „Buď naše země nemá jiné problémy, anebo jen ten výbor nějak „cinklej,“ uvedl.

„Porušily se celospolečenské polistopadové dohody o dlouhodobé ochraně krajiny a přírody na Ústecku,“ řekl Patrik a poukázal na to, že těžba za limity ohrozí existenci dalších obcí.

Výsada prezidentů

Dlouhý dostal cenu za výrok, kterým hodnotil studii o dopadech ukončení provozu dukovanské elektrárny, v němž popřel sám sebe.

„Vždycky je to poměrně složité interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný,“ prohlásil Dlouhý.

BRAND24

Dlouhý na ocenění reagoval z Moskvy: „Vloni prezident republiky Miloš Zeman, letos prezident Hospodářské komory. Zdá se, že ocenění je výsadou prezidentů… Doufám, že se mohu nominovat i do dalšího ročníku.“ A pogratuloval také veleropákovi Mládkovi.

Letos soutěžilo o titul ropáka 12 lidí, o Zelenou perlu 18 autorů různých výroků. Komisi tvoří 91 lidí, mezi nimiž jsou vědci, ekologičtí aktivisté či novináři.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).