Menu Zavřít

Merkur Šlachta

31. 7. 2016
Autor: ČTK

Nový šéf Celní správy Milan Poulíček dostává do rukou mocný aparát, odposlechy, bankovní tajemství i komando. A náměstka, který se „nezakecá“.

Celní správa má po hromadném předprázdninovém odchodu vedení nového šéfa. Přes velká očekávání se výběrového řízení nezúčastnil bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. „Nehlásil jsem se, relaxuji,“ vysvětlil s úsměvem bývalý muž zákona, který měl podle spekulací post získat jako náplast za místo, které opustil kvůli reorganizaci policie.

Šlachta, který se nedávno přirovnal k Janu Husovi, by jako vrchní celník získal ještě mocnější nástroje k svému svatému poslání. Nakonec ale o ně podle několika zdrojů týdeníku přece jen nepřijde. Od prvního října by se měl stát náměstkem celníků, pod něhož spadá vyšetřování.

Šlachtův příznivec, ministr financí Andrej Babiš už to údajně schválil. Podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních složek ho může jmenovat přímo a vypsané výběrové řízení s klidem zrušit. Jinak by měl expolicista problém, nesplňoval by podmínku znalosti cizího jazyka.

Čtěte také:

Vyšetřovací komise dostala Šlachtovu zprávu o reformě policie

Babiš jmenoval šéfem celní správy Milana Poulíčka

Šlachta se podle informací týdeníku Euro snažil na vysoký post v Celní správě dostat i bývalého šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka, který nedávno vyděsil veřejnost informací o údajném brutálním úniku z vyšetřování citlivých případů, za kterým prý stojí policejní špičky. Před několika dny kvůli tomu navíc podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení obviňující management ozbrojeného sboru ze sabotáže.

Komárek ale u Babiše neprošel. S jinými posilami z ÚOOZ se však podle zdrojů týdeníku Euro počítá. Kvůli tomu by měl například změnit místo letitý šéf protidrogové jednotky Celní správy Pavel Hofman, který by měl vést speciální činnosti Celní správy a uvolnit post pro dalšího muže ze Šlachtova týmu.

BRAND24

Je přitom málo známý fakt, že Celní správa, mající ve znaku Merkura, má stejně mocný výkonný aparát jako ÚOOZ. Celníků je navíc desetkrát tolik, než kolik detektivů měl v minulosti k dispozici Robert Šlachta.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).