Menu Zavřít

Merkelová na Trumpa nespoléhá. Evropa se o sebe musí postarat sama

29. 5. 2017
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová již nepovažuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za důvěryhodného partnera a svým nedělním prohlášením v Mnichově o nutnosti starého kontinentu spoléhat sám na sebe, otevřela novou kapitolu v transatlantických vztazích. Tak hodnotí kancléřčin postoj po setkání s Trumpem, se kterým minulý týden jednala na summitech NATO i skupiny sedmi globálních ekonomik G7, vlivná světová média. Mluvčí kancléřky však výroky své šéfky vyložil smířlivěji.

První cesta Donalda Trumpa do Evropy v roli prezidenta Spojených států měla být příležitostí k uklidnění a vyjasnění situace, místo toho ale americká hlava státu přiživila rozpaky a nedůvěru. Agentura AFP se věnovala projevu německé kancléřky Angely Merkelové, která v neděli v Mnichově na předvolební akci vyzvala Evropu, aby přestala spoléhat na ostatní a vzala svůj osud zpět do vlastních rukou. „Slova Merkelové byla obecně pochopena jako pragmatické, téměř hořké konstatování nového stavu věcí,“ poznamenala AFP.

Kancléřčin mluvčí Steffen Seibert však přispěchal s dovětkem, že Merkelová zůstává hluboce přesvědčeným příznivcem atlantické spolupráce, zároveň ale pro zachování zdravých vztahů se Spojenými státy cítí potřebu pojmenovat vzájemné rozdílné postoje. Reagoval tak na nedělní prohlášení Merkelové, která vyzvala Evropu, aby přestala spoléhat na ostatní a vzala opět svůj osud do vlastních rukou.

„Kancléřčina slova byla jasná a srozumitelná,“ řekl Seibert s tím, že je vyslovila hluboce přesvědčená příznivkyně transatlantické spolupráce. „Protože transatlantické vztahy jsou pro kancléřku velmi důležité, považuje za správné upřímně hovořit o rozdílech,“ dodal.

Kancléřka v proslovu uvedla, že její proslov je reakcí na názory z posledních dní. Ačkoli Trumpa a jeho postoje v Mnichově nezmínila, komentátoři se shodují, že hovořila s odkazem na jednání s Trumpem.

Deník The Washington Post označil slova Merkelové, kterou považuje za faktickou vůdkyni Evropy, za prozatím vůbec nejtvrdší hodnocení Trumpovy historicky první návštěvy evropského kontinentu v roli prezidenta USA. List poznamenal, že ačkoli kancléřka ani jednou v kritickém proslovu nezmínila Trumpovo jméno, není pochyb o tom, že právě na amerického prezidenta její slova mířila.


Přečtěte si komentář k novým pořádkům v Evropě:

Převálcuje nás francouzsko-německá lokomotiva?

Miroslav Zámečník


„Doby, ve kterých jsme mohli plně spoléhat na ostatní, takříkajíc skončily,“ citoval The New York Times projev Merkelové s jejím dovětkem, že k tomuto názoru „dospěla v posledních dnech“. A právě v uplynulém týdnu se s Trumpem setkala v Bruselu na summitu NATO a poté v Itálii na vrcholné schůzce představitelů G7.

Dominantní evropský tandem

„Tvrdý komentář Merkelové je možným zemětřesením v transatlantických vztazích. S klesající ochotou USA zasahovat v zámoří se Německo v partnerství s Francií stává dominantní silou,“ napsal The New York Times. Ten zároveň dodal, že nový francouzský prezident Emmanuel Macron již jasně ukázal, že chce s Německem spolupracovat.

The New York Times si rovněž povšiml, že Merkelová si stále více zvyká na fakt, že Británie opouští Evropskou unii, což je také jeden z důvodů, proč kancléřka vyzvala, aby Evropa vzala osud do svých rukou.

„Zdá se to být konec éry, kdy Spojené státy udávaly krok a Evropa kráčela v jejich stopách,“ prohlásil někdejší americký vyslanec při NATO Ivo Daalder. „Dnes Spojené státy míří v klíčových záležitostech směrem, který se zdá zcela opačný s tím, kam směřuje Evropa. Prohlášení Merkelové je uznáním této nové skutečnosti,“ dodal.

Řada komentářů na sociálních sítích ale podle DPA upozorňuje na to, že kancléřka nezvykle otevřeně hovořila na předvolebním shromáždění v pivním stanu, takže jakékoli vyvozování nové podoby transatlantických vztahů z jejích slov by bylo jen nepřiměřeným nafukováním kampaňové rétoriky.

BRAND24

Čtěte také:

Klima ne, volný obchod ano. Státy G7 složitě hledají shodu

Jsou špatní, velmi špatní, kritizoval Trump Němce za vysoký obchodní přebytek

 Americký prezident Donald Trump


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).