Menu Zavřít

Mašínová má naději, že získá zpět rodový statek zabavený komunisty

24. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zdena Mašínová může požádat o nové dědické řízení, ve kterém by mohla od státu získat rodový statek v Lošanech na Kolínsku. Kolínský soud 1. března rozhodl, že její otec Josef Mašín byl v době svého úmrtí v roce 1942 majitelem statku a smlouvu, jíž postoupil statek svým dětem - Ctiradovi, Josefovi a Zdeně, podepsal pod nátlakem. Státní pozemkový úřad (SPÚ), který ve sporu zastupuje Českou republiku, se proti rozsudku neodvolá.

„Státní pozemkový úřad tímto zároveň respektuje přání Zdeny Mašínové, jednak aby odvolání nebylo podáno, jednak aby se věcí nezabývala vláda a v neposlední řadě, aby bylo vyčkáno na výsledky dědického řízení po generálmajorovi Josefu Mašínovi,“ řekla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Mašínová u soudu zpochybňovala smlouvu, jíž protinacistický odbojář Josef Mašín postoupil statek svým dětem. Smlouvu podle ní podepsal otec pod nátlakem a skutečným vlastníkem byl i v době úmrtí on. Kolínský soud rozhodl, že Mašín skutečně smlouvu podepsal pod nátlakem, a tím ji zneplatnil. Díky tomu může Mašínová požádat o nové dědické řízení.

Rozhodne dědické řízení

Státnímu pozemkovému úřadu byl rozsudek doručen minulý týden, soudkyně kolínského okresního soudu Iva Winklerová v zákonné lhůtě požádala o prodloužení termínu na vyhotovení rozsudku. „Po prostudování tohoto rozsudku ze strany SPÚ je zřejmé, že se týká výlučně smlouvy z roku 1940 a vztahů v rodině Mašínových. Českého státu se toto rozhodnutí netýká, a proto se SPÚ proti tomuto rozhodnutí neodvolá. O samotném vlastnictví statku rozsudkem rozhodnuto nebylo a v této otázce SPÚ jako zástupce státu počká na výsledky dědického řízení po generálmajorovi Josefu Mašínovi,“ řekl Jordán.


Přečtěte si o přízni justice k příslušníkovi STB Sittovi:

Estébáka z kauzy provizí pražských jízdenek soud jmenoval ředitelem jeho bývalé firmy

Bývalý obchodní ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta (vlevo) hovoří s právním zástupcem před začátkem jednání 27. května u pražského městského soudu. Vpravo přihlíží jeho otec Vladimír Sitta, někdejší generální ředitel firmy. Žalobce je viní ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Muži svědčí proti lobbistovi Ivu Rittigovi v kauze údajně předražených jízdenek.


Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili - zůstali ve Spojených státech.

Ve statku vznikne památník protinacistického odbojáře

Mašínová chce ve zchátralém rodinném statku vytvořit důstojný památník svého otce.

Právní zástupce Státního pozemkového úřadu Adam Rakovský po zatím nepravomocném rozhodnutí soudu v březnu uvedl, že úřad hodlá požádat ministra zemědělství, aby předložil věc k rozhodnutí vládě. Právní zástupce Zdeny Mašínové Milan Janoušek s tím nesouhlasil. „Nepravomocně to není ani Státního pozemkového úřadu, ani vlády ani kohokoliv jiného. Nepravomocně je to fakticky generála Mašína,“ uvedl k tomu Janoušek. Podle něj se tak stát již nemá celou věcí zabývat.

BRAND24

Stát u soudu Mašínové nabízel také mimosoudní vyrovnání. SPÚ jí nabídl odkup podílu státu za 7,1 milionu korun, nebo reálné rozdělení vlastnictví nemovitostí. Při variantě rozdělení by se Mašínová stala výlučnou vlastnicí otcova rodného domu a části polností tak, aby hodnota těchto nemovitostí odpovídala velikosti jejího spoluvlastnického podílu. To Mašínová odmítla.

V roce 2012 žalobu Mašínové kolínský okresní soud z procesních důvodů zamítl kvůli tomu, že o určení vlastnictví požádala jen Mašínová - tedy pouze jeden z více dědiců. Verdikt potvrdil Krajský soud v Praze i Nejvyšší soud. Až Ústavní soud v září 2015 rozhodování vrátil kolínskému soudu, který podle ústavních soudců původně postupoval příliš formalisticky, když Mašínovou nepoučil o povinnosti jednat koordinovaně s ostatními dědici.

Přečtěte si také:

Hitler nebyl nemocný. Měl jen absťák

Rozkoš bez rizika


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).