Menu Zavřít

Macron chce vést dialog s V4, říká Sobotka. Problémem je sociální dumping

23. 6. 2017
Autor: čtk

Francie má podle premiéra Bohuslava Sobotky zájem o intenzivnější dialog se zeměmi takzvané Visegrádské skupiny. Lídři V4 se s Macronem řešili i problematiku levné pracovní síly z východu EU. Polská premiérka Beata Szydlová označila jednání s Macronem za dobré; je sice mnoho rozdílných názorů, ale obě strany chtějí hledat shodu.

„Byla to velmi otevřená debata. Dotkli jsme se všech témat, která jsou teď aktuální v rámci EU. Ať už jsou to témata sporná nebo témata, kde máme společný pohled na věc,“ uvedl Sobotka. Macron podle něj potvrdil, že je připraven k intenzivnější diskusi se zeměmi střední Evropy. Sobotka ale také upozornil, že dnešní první schůzka nemohla přinést sblížení postojů například v pohledu na řešení migrační problematiky.

Dominantní byla v diskusi problematika trvajících velkých rozdílů v životní úrovni mezi východem a západem EU, mezi jejími staršími a novějšími členskými zeměmi, uvedl Sobotka. Není podle něj možné připustit budování bariér na vnitřním trhu.

„Diskutovali jsme o velkých rozdílech, které jsou ve mzdách. Cílem evropské politiky by mělo být, abychom využili všech možností, které nám dává evropská spolupráce, společný trh, ke konvergenci,“ podotkl předseda vlády. Francouzkou stranu vyzval, aby se pokusila přesvědčit francouzské firmy k rychlejšímu zvyšování platů v Česku.

Diskuse se podle něj tak týkala také problémů, které z těchto rozdílů plynou, například jaké mají důsledky pro trh práce v některých unijních zemích. Francie se totiž s poukazem na „boj proti sociálnímu dumpingu“ snaží bránit levnější pracovní síle z východu EU. Na unijní úrovni se spor projevuje například ve vleklé debatě okolo směrnice o vysílání pracovníků a v požadavcích, aby například řidiči z východních zemí unie pobírali francouzskou minimální mzdu.


Francie není osamocena:

Němci zvyšují tlak na české dopravce: Plaťte řidičům naši minimální mzdu

 ilustrační foto


Výsledkem dnešní schůzky je dohoda o setkání expertů ze zemí V4 a Francie, kteří by se měli pokusit najít cestu z nynější patové situace. Sobotka věří, že i dnešní setkání umožní debatu o směrnici o vysílání pracovníků posunout. Experti zemí V4 se sejdou také se svými partnery ze zemí Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemska a Lucemburska.

Jen krátce před příjezdem na nynější summit EU se Macron vyjádřil na adresu středoevropských zemí velmi kriticky. V rozhovoru s novináři z osmi deníků totiž kritizoval údajně zrádný a cynický přístup východoevropských politiků k záležitostem EU. Unie jim podle těchto jeho interview slouží pouze k čerpání peněz, aniž by respektovali její hodnoty a pravidla - a za to by prý měli pykat.


O co jde v případě kvót ? Přečtěte si komentář Lubomíra Hegera

Lubomír Heger


„Vyjadřování se takovým způsobem neslouží k budování vzájemné důvěry. To zaznělo jasně a jednoznačně. Počítáme s tím, že prezident Macron si uvědomí nevhodnost některých formulací, které zazněly,“ řekl novinářům po dnešní schůzce visegrádských premiérů s francouzským prezidentem polský státní tajemník pro EU Konrad Szymanski.

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že po „prudkém startu“ se s Macronem shodli, že spolupráce V4 a Francie by se měla opírat o vzájemný respekt, a také se podařilo vytipovat oblasti s dobrými vyhlídkami na pragmatickou spolupráci. Francouzský prezident dal také jasně najevo, že udělá vše pro zvýšení účinnosti EU - a Orbán očekává reformy v unii po podzimních volbách v Německu.

CONTENT24

Sama Szydlová před novináři uvedla, že otevřenost debaty a hledání shody je dobrou předpovědí pro budoucnost. Na dotaz ohledně Macronova interview odpověděla, že požádala francouzského prezidenta o zlepšení komunikace: „Abychom především, když se objeví pochybnosti či nějaké otázky k objasnění, usedli za stůl a pohovořili, a ne komunikovali přes média.“ Zapotřebí je „věcná diskuse“, a ne předsudky a stereotypy, dodala s tím, že vybrat mezi tím si musí Macron. Z dnešní schůzky si ale odnesla dojem, že Macronovi záleží na dobrých vztazích s Polskem.

Přečtěte si také:

Macromotýl Emmanuel: Prosadí francouzský prezident své reformy?

A teď předveďte vúdú, monsieur Macron

Nová Evropa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).