Menu Zavřít

Likvidace dvou zadlužených bank bude Itálii stát až 17 miliard eur

25. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Itálie přispěje na spořádanou likvidaci dvou regionálních bank z Benátska částkou 5,2 miliardy eur (13,7 miliardy korun). Celkové náklady operace pro italský stát však mohou dosáhnout až 17 miliard eur, oznámil po zasedání vlády premiér Paolo Gentiloni. Veneto Banca a Banca Popolare di Vicenza zůstanou v pondělí díky tomu otevřené, ujistil Italy ministr hospodářství Pier Carlo Padoan.

Uzavření obou bank s použitím státní pomoci v pátek předběžně schválila Evropská komise. Udělala to poté, co Evropská centrální banka podle očekávání oznámila, že obě instituce jsou na pokraji insolvence a nezískaly dostatek nového kapitálu.

Obě banky jsou hluboce zadlužené a nebyly schopny vypořádat se s vysokým objemem nesplácených úvěrů. Od finančních orgánů Evropské unie sice dostaly víc času na získání kapitálu, sehnat ho se jim ale nepodařilo.


Přijdeme o peníze? Přečtěte si eseje Jana Müllera

Přijdeme o peníze? Díl 1.

Příjdeme o peníze? Díl 2.

Přijdeme o peníze? Díl 3.

Book of Change Jana Müllera

BRAND24


Banky jsou kvůli vysokému podílu špatných úvěrů hlavním slabým článkem italské ekonomiky. Počátkem měsíce Evropská komise schválila návrh italské vlády na rekapitalizaci velké problémové banky Monte dei Paschi di Siena, která požádala stát o dodatečný kapitál ve výši 8,8 miliardy eur.

Přečtěte si také:

Komentář: V čem tkví největší riziko pro stabilitu bankovního sektoru v Česku

Platby v eurozóně během pár sekund? Umožní to nová služba od ECB

Radši si to odvezeme. Miliardy je výhodnější uložit do sejfu než na účet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).