Menu Zavřít

Kongres chce posílit protiruské sankce. Možné Trumpovo veto přehlasuje

23. 7. 2017
Autor: Pixabay.com

Členové Senátu a Sněmovny reprezentantů USA se dohodli na podobě nového zákona, který by znemožnil prezidentovi Donaldovi Trumpovi zrušit protiruské sankce. Návrh zákona podle amerického listu The Washington Post (WP) zavádí nejen nové sankce namířené proti Rusku za jeho údajné zásahy do amerických prezidentských voleb a za agresi na východní Ukrajině, ale také proti Íránu a Severní Koreji.

O dohodnutém návrhu zákona by Sněmovna reprezentantů mohla podle WP hlasovat již v úterý. Pokud by zákon prošel, mohl by jej ještě vetovat prezident Trump, který usiluje o zlepšení vztahů s Moskvou. Podle amerického listu by byl ale takový pokus předem odsouzen k neúspěchu, neboť mají zastánci normy v Kongresu dostatek hlasů, aby prezidentské veto přehlasovali.

„Zákon má širokou podporu v Senátu i ve Sněmovně. Pokud ho (prezident Trump) vetuje, veto přehlasujeme,“ uvedl dnes demokratický senátor Ben Cardin.

Podle amerických médií se proti novému zákonu o protiruských sankcích vyslovilo v posledních dnech několik vládních představitelů včetně ministra zahraničí Rexe Tillersona. Snažili se údajně zákonodárce od přijetí normy odradit. Na základě předloženého zákona by mohl Kongres totiž zablokovat případnou snahu prezidenta o zrušení protiruských sankcí. Trumpova administrativa to prý považuje za nepřípustné omezení pravomocí hlavy státu.

BRAND24

Přečtěte si také:

Příliš mnoho pozornosti. Ruský velvyslanec Kisljak v USA skončil

Prezidentský knock-out. Trump podal nejhorší výkon v dějinách summitů

 Putin knouck outoval Trumpa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).