Menu Zavřít

Konec ruských sankcí proti Turecku. Zelenina smí opět přes hranice

22. 5. 2017
Autor: čtk

Rusko a Turecko podepsaly společné prohlášení o vzájemném zrušení obchodních omezení. Ty Rusko přijalo předloni poté, co turecké stíhačky u turecko-syrských hranic sestřelily ruský bombardér. Rusko nicméně nadále bude chránit svůj trh před dovozem rajčat z Turecka.

Pod prohlášení se podepsali místopředsedové vlád obou zemí Arkadij Dvorkovič a Mehmet Şimşek. Ceremonie v Istanbulu se zúčastnili také premiéři Dmitrij Medveděv a Binali Yildirim, uvedla agentura Interfax.

Rusko zatím zachovává omezení na dovoz rajčat z Turecka, oznámil premiér Medveděv podle agentury TASS. „Dohodli jsme se s tureckou stranou, že budeme postupovat zrcadlově. Pokud jde o (zrušení omezení na dovoz) zboží, tak jde hlavně o ovoce a zeleninu s výjimkou rajčat, u kterých jsme si vyhradili toto stanovisko v souvislosti s investicemi, které jsme vložili do odvětví a které by se podle našeho soudu neměly promarnit,“ vysvětlil.

List Kommersant připomněl, že nejde jen o ruská omezení. Turecko totiž v březnu zavedlo antidumpingová cla na dodávky ruské pšenice a kukuřice ve výši 130 procent, jakož i u dalších plodin a výrobků, byť s nižší sazbou.

Medveděv se v Istanbulu zúčastnil summitu Organizace zemí černomořské ekonomické spolupráce a na jeho okraji se setkal se svým tureckým protějškem i s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Právě Erdogan počátkem měsíce před schůzkou se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem vyzval Rusko, aby v zájmu definitivní normalizace vzájemných vztahů bezodkladně zrušilo zbývající obchodní sankce proti Turecku.


Přečtěte si také:

Erdogan děkuje svým voličům: Turecko ve velkém skupuje lískové oříšky

Lískové oříšky.


Moskva zavedla sankce v listopadu 2015 v reakci na incident, při němž turecké stíhačky sestřelily nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér Su-24. Bombardér, působící v rámci ruského uskupení v Sýrii, podle turecké verze událostí narušil turecký prostor, což ruská strana popřela. Po sestřelení stroje syrští povstalci podporovaní Tureckem zastřelili jednoho ze dvou pilotů a zabili dalšího ruského vojáka při operaci na záchranu druhého pilota.

BRAND24

Moskva a Ankara se znovu sblížily po Erdoganově omluvě za smrt ruského pilota loni v červnu, a také po nezdařeném pokusu o převrat v Turecku loni v červenci.

Čtěte dále:

Turecko propustilo vězněného italského novináře, jenž držel hladovku

USA chtějí vyzbrojit Kurdy těžšími zbraněmi. Nepřijatelné, protestuje Ankara

Turecko zablokovalo přístup k Wikipedii. Bez soudního příkazu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).