Menu Zavřít

Konec bojů s profesory. Zeman podepsal jmenovací dekrety 86 profesorů

19. 6. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman podepsal jmenovací dekrety 86 nových profesorů vysokých škol. Jmenovací dekrety jim koncem týdne předá zástupce ministerstva školství, zřejmě Stanislav Štech, který má ve středu v ministerské funkci vystřídat odcházející Kateřinu Valachovou (ČSSD).

„Prezident republiky jmenoval dalších 86 profesorů a profesorek a můj nástupce bude mít tu čest jim předat jmenovací dekrety v pátek v Karolinu,“ řekla Valachová novinářům po setkání s prezidentem, na kterém hlavě státu potvrdila, že hodlá odstoupit.

Mezi nově jmenovanými profesory je devět žen, velké zastoupení má mezi nově jmenovanými tradičně lékařská profese, nechybějí ekonomové, fyzikové a matematikové. Jmenovací dekret dostanou vedle dalších také režisér Juraj Jakubisko, znalec české literatury Jiří Pelán, hudební teoretik David Eben či ústavní právník Jan Kysela.


Přečtěte si komentář k mužům na postu prezidenta české republiky:

Masaryk, Gottwald a další. Naši milí gerontokrati

 Bývalí prezidenti Československa


Jmenovací dekrety prezident podepisuje na návrhy vědeckých a uměleckých rad vysokých škol. Rozhodnutí prezidenta republiky podléhá kontrasignaci předsedou vlády.

Před dvěma lety Zeman odmítl podepsat tři jmenovací dekrety. Jmenování se tehdy nedočkali Ivan Ošťádal a Jiří Fajt z Univerzity Karlovy a Jan Eichler navržený Vysokou školou ekonomickou. Prezident odmítnutí podpisu zdůvodnil prohřešky z minulosti. Všichni se proti jednání hlavy státu bránili žalobou, ale Eichler ji později stáhl.

BRAND24

Po sporu jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem pravidelně předává ministryně školství. V minulosti tak někdy činil prezident.

Přečtěte si také:

Podnikatelská delegace ve Vietnamu uzavřela sedm smluv


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).