Menu Zavřít

Komise vyslechla kritika policejní reformy Komárka. Nestihl říci vše

18. 8. 2016
Autor: ČTK

Bývalý detektiv někdejšího protimafiánského útvaru a kritik policejní reorganizace Jiří Komárek vypovídal dnes před sněmovní vyšetřovací komisí celé dopoledne. Nestihl říci vše, pokračovat bude začátkem září. Komárek mluvil hlavně k takzvané Šlachtově zprávě. Dnes před komisí předstoupí ještě například policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. Očekává se, že slyšení budou pokračovat do pozdního večera.

Komárek novinářům řekl, že členům komise sdělil asi třetinu toho, co říci chtěl. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) mluvil Komárek maximálně věcně. Blažek očekává, že jeho výpověď potrvá ještě několik hodin.

Předseda komise také poznamenal, že materiál, jenž je obecně nazýván Šlachtovou zprávou, je ve skutečnosti soubor dokumentů z různých policejních spisů, které dával dohromady Komárek. „Nutně to potřebuje slovní komentář k tomu, co v těch zejména odposleších je,“ řekl Blažek. Někdejší ředitel zaniklého protimafiánského útvaru Robert Šlachta vypovídal už na minulém zasedání komise.

Komárek potvrdil, že jde o informace z několika trestních věcí, shromažďování trvalo léta. „I kauza Vidkun je předmětem toho, o čem jsme se dneska bavili,“ řekl Blažek. V případu z Olomouckého kraje jde o ovlivňování některých kauz a úniky informací z trestních spisů.

Komárek, jenž dříve nařkl Tuhého z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování, se dnes krátce vyjádřil i ke svému dojmu z policejní reorganizace. „Použil bych vulgární slova,“ řekl. Uvedl taky, že nedostal nabídku z celní zprávy, kam míří Šlachta. „Nemám rozhodnuto o svém budoucím životě, zatím,“ dodal bývalý detektiv.

BRAND24

Komise zatím nejednala o avizovaném návrhu Bohuslava Chalupy (ANO), aby byla takzvaná Šlachtova zpráva zveřejněna. Blažek ale zopakoval své stanovisko, že to zatím není možné.

Komárkovo slyšení má pokračovat 8. září odpoledne. Další jednání komise ale začne už 31. srpna odpoledne. Pozváni jsou vrchní státní zástupce Pavel Zeman, náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár a pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

O slučování sborů a reformě policie čtěte více:

Šlachta bude u celníků náměstkem pro pátrání

Za reformou policie stojí kauza úniků ze spisů, míní Babiš

Vyšetřovací komise dostala Šlachtovu zprávu o reformě policie

Robert Šlachta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).