Menu Zavřít

Klíčový verdikt o brexitu padne nejspíš až začátkem roku

8. 11. 2016
Autor: Dave Kellam via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-2.0)

Britský nejvyšší soud rozhodne nejspíš počátkem příštího roku o odvolání vlády proti verdiktu vrchního soudu v Londýně, že k zahájení procedury odchodu Británie z Evropské unie se musí vyjádřit parlament. Nejvyšší soud to dnes oznámil ve svém prohlášení.

Nejvyšší soud potvrdil, že se bude zabývat odvoláním vlády proti verdiktu nižší soudní instance z minulého týdne. Na vyslechnutí argumentace zástupců kabinetu premiérky Theresy Mayové a na projednání otázky si soud předběžně vyhradil čtyři dny, a to od 5. do 8. prosince. Zabývat se případem a hlasovat o konečném rozhodnutí bude všech jeho 11 soudců.
Verdikt odvolacího soudu bude následovat „později, pravděpodobně v novém roce“, uvádí se v prohlášení.

Britský ministr pro odchod Británie z Evropské unie David Davis v pondělí v parlamentu prohlásil, že vláda nadále plánuje bez konzultace s parlamentem spustit proces vystoupení z evropského bloku do konce března příštího roku. Zároveň vyzval parlament, aby respektoval výsledek červnového referenda, v němž se Britové těsně vyslovili pro takzvaný brexit.

CONTENT24

Vrchní soud dal minulý týden za pravdu stěžovatelům, kteří se na něj obrátili, a rozhodl, že proces vystoupení Británie z EU nemůže začít bez souhlasu parlamentu. Vláda je naopak přesvědčena, že má pro takový krok mandát daný referendem.

Podle médií je spíše nepravděpodobné, že by zákonodárný sbor výsledek referenda nerespektoval, ale případné zamítnutí vládního odvolání a následné projednávání v parlamentu může zdržet březnový termín, který stanovila premiérka.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).