Menu Zavřít

KLDR musíme řešit, shodl se Tillerson s Číňany

22. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v úterním telefonickém rozhovoru s předním čínským diplomatem zdůraznil význam vztahů obou mocností a oba politici se shodli na potřebě řešit hrozbu, kterou pro světovou bezpečnost představuje Severní Korea.

Tillerson a čínský státní tajemník Jang Ťie-čch' rovněž mluvili o hospodářských a obchodních vztazích. Probrali podle ministerstva rovněž možnosti spolupráce v boji proti terorismu a nadnárodní kriminalitě, uvedla agentura Reuters.

Tillerson: Ovlivňujte Severokorejce všemi způsoby

Telefonát následoval po páteční první schůzce mezi Tillersonem a čínským ministrem zahraničí Wangem I. Tillerson vyzval Peking, aby všemi dostupnými prostředky působil na Severní Koreu, a přispěl tak ke snížení napětí na Korejském poloostrově. Ministr také zdůraznil rostoucí nebezpečí, které představuje severokorejský jaderný program a program vývoje balistických střel.


Přečtěte si o komplikovaných vztazích v dynastii Kimů:

Nevěří vlastní rodině: šéf KLDR nechal svého strýce v Česku sledovat

Kimův bratr byl zavražděn v Malajsii. Údajně jej otrávily agentky KLDR

 Zavražděný bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam


Před necelými dvěma týdny americký prezident Donald Trump poprvé telefonicky hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a ujistil ho, že bude respektovat politiku jedné Číny. Peking Trumpův postoj ocenil. Oba prezidenti si také slíbili, že se vzájemně navštíví.

Trump Číňany znejistil

V prosinci Trump vyvolal v Číně pobouření, když přijal telefonát tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen, která mu gratulovala ke zvolení. Šlo o první takový kontakt od konce 70. let.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a sstatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova. V lednu Trump politiku jedné Číny otevřeně zpochybnil, když v rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal prohlásil, že o všem je možné jednat, včetně otázky jedné Číny.

BRAND24


Čtěte:

Kim a jeho parta. Je Kim Čong-un nepříčetný?

 Severokorejský vůdce Kim Čong-un


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).