Menu Zavřít

Když přijde katastrofa: česká schopnost reakce je velmi dobrá

26. 7. 2017
Autor: ČTK

Jak dokážou státy reagovat na nenadálou změnu, například přírodní katastrofu nebo zhroucení hranic, analyzuje poradenská firma KPMG ve svém žebříčku Change Readiness Index. V nejnovějším vydání z roku 2017 nevychází Česká republika špatně, z východoevropských zemí je v žebříčku nejvýše a celosvětově zaujala příznivé 25. místo.

Zemětřesení, povodeň, tisíce uprchlíků masově překračují hranice, nenadálá změna režimu, finanční rozvrat, to všechno jsou situace, se kterými se musí novodobé státy vyrovnávat.

Poradenská firma KPMG sestavuje od roku 2010 žebříček Change Readiness Index (CRI), který bere v úvahu schopnost vlády a veřejného i soukromého sektoru se s rychlou změnou vypořádat.

Nejlépe je na radikální změnu připraveno Švýcarsko, které sesadilo z prvního místa Singapur. ČR si polepšila o tři místa oproti roku 2015, kdy byla do žebříčku zařazena poprvé, na 25. místo.

Žebříček 2017 Change Readiness Index.

Spadá do regionu východní Evropy a Střední Asie, ve které je premiantem. Až za ní skončily sousední země z postkomunistického prostoru – Polsko na 28. místě, Slovensko na 30. místě, Maďarsko na 44. místě.


Jak dopadlo porovnání kvality života pro ČR?:

Kde se žije nejlépe na světě? Česko je na 22. místě

 Supermarket Albert v Praze.


První desítku zaujímají většinou bohaté státy, jež ale nemají bohatá naleziště nerostných surovin a jsou spíše, co do populace, menší. Šest z deseti má méně než deset milionů obyvatel.

Žebříček má kromě srovnání pro místní vlády a firmy, pomoci také investorům, pokud se rozhodují, do jaké země chtějí přijít se svým kapitálem. Hodný pozornosti je posun Spojených států, které poskočily z dvacátého místa na dvanácté.

V první pětce je Švýcarsko, Švédsko, Spojené arabské emiráty, Singapur a Dánsko. „Zajímavé na žebříčku je to, že se obecně jedná o země s menšími populacemi. A také nemusí mít bohaté nerostné zásoby,“ řekl jeden z autorů žebříčku Tim Stiles.

Žebříček 2017 Change Readiness Index podle regionů.

CRI začala KPMG sestavovat po zemětřesení na Haiti v roce 2010, které ukázalo, jak není tato chudá karibská země připravena podobnou katastrofu zvládnout. Po zemětřesení o síle 7,2 Richterovy škály zůstalo přes 220 tisíc obětí.

Silnější zemětřesení, o síle 8,8 Richterovy stupnice, zažilo o šest týdnů později Chile, kdy přes 90 procent populace ztratilo dodávky elektřiny a tisíce domů bylo zničeno tsunami. Obětí bylo okolo 500.

Přitom se po třech měsících hodnota akcií firem v Chile dostala na úroveň před katastrofou a ekonomický růst nebyl téměř dotčen. HDP chudého Haiti naopak propadl o 5,5 procenta.

Vývoj HDP Haiti


source: tradingeconomics.com

„Haiti bojovalo s obnovou po zemětřesení, které bylo ztíženo slabými vládními strukturami, špatně koordinovanou humanitární pomocí a ztrátou klíčového personálu,“ řekl Stiles. Haiti je nyní na 123. místě CRI, Chile na 24. místě, těsně před Českou republikou.

BRAND24

Jako příklad, že se i chudá země může dostat v žebříčku poměrně vysoko, slouží Rwanda, která zaujala 46. místo a porazila třeba Řecko na 54. místě.

Podívejte se, jak se Česko umístilo v dalších srovnáních:

Social Watch: Česko představuje druhý svět, za Západem zaostává

[[http://www.euro.cz/udalosti/cesko-na-spicce-indexu-cilu-udrzitelneho-rozvoje-ze-stovky-bodu-ziskalo-81-9-1360932Česko na špičce Indexu cílů udržitelného rozvoje. Ze stovky bodů získalo 81,9]]

V žebříčku konkurenceschopnosti vede Hongkong, Česko je na 28. místě

Česko patří k nejmírumilovnějším zemím světa. Vede Island


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).