Menu Zavřít

Kauza Jany Nečasové nekončí. Soud opět zrušil její osvobození

27. 12. 2016
Autor: ČTK

Pražský městský soud v pátek znovu zrušil osvobozující rozsudek nad Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a dalšími obviněnými v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Případem se bude muset počtvrté zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Podle obžaloby chtěla tehdejší ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) nezákonným získáním informací o životě tehdejší Nečasovy manželky uspíšit jejich rozvod.

„Mohu potvrdit, že soud 23. prosince v neveřejném zasedání rozhodl, vůči všem obviněným byl napadený rozsudek zrušen a případ byl vrácen k soudu prvního stupně,“ řekla mluvčí městského soudu Markéta Puci. Více informací nesdělila, odůvodnění musí být nejprve rozesláno účastníkům řízení.

Podle obžaloby nechala v roce 2012 Nagyová Radku Nečasovou vojenskými zpravodajci nezákonně sledovat, a to z osobních důvodů. V kauze figurují bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, jeho předchůdce Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek.

Čtveřice obžalovaných vinu od počátku odmítá. Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali, ale prováděli takzvané kontrasledování kvůli obavám z toho, že premiérově rodině hrozí nebezpečí. Nečas jako svědek vypověděl, že Vojenskému zpravodajství zadal úkol on sám, Nagyová prý jen zprostředkovávala komunikaci. Kauza vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády, Nečas se později rozvedl a vzal si Nagyovou za manželku.

Obvodní soud už v případu rozhodoval třikrát. Soudkyně Helena Králová nejprve Nečasové uložila podmíněný trest, odvolací soud však rozhodnutí zrušil. Poté obžalované osvobodila s tím, že se trestný čin nestal. Státní zástupci se ale úspěšně odvolali, obvodní soud proto rozhodoval znovu a v červnu obžalované znovu nepravomocně osvobodil. Náměstek olomouckého vrchního státního zastupitelství Pavel Komár později uvedl, že odvolacímu senátu zřejmě žalobci navrhnou výměnu soudkyně. Zatím není jasné, jestli jim soud vyhověl.

Trestní řád uvádí, že „soud, jemuž věc byla vrácena k novému projednání a rozhodnutí, je vázán právním názorem, který vyslovil ve svém rozhodnutí odvolací soud, a je povinen provést úkony a doplnění, jejichž provedení odvolací soud nařídil“. Odvolací soud může případ předat jinému soudci, pokud soud prvního stupně tyto pokyny nerespektuje.

BRAND24

Soudkyně Králová řeší i případ tzv. trafik, kde obžalobě čelí kromě manželů Nečasových i bývalý vysoce postavený státní úředník Roman Boček. Nečasová a Boček byli podle obžaloby při vyjednáváních s poslanci prostředníky tehdejšího premiéra a údajně upláceli poslance lukrativními funkcemi. Případ začal soud projednávat 15. prosince, kvůli námitkám proti podjatosti státních zástupců ho odročil na neurčito.

Nečasová čelí obžalobě také kvůli tomu, že finančnímu úřadu nepřiznala darovací daň za 31 dárků, mezi něž patřily mimo jiné drahé kabelky, náhrdelníky nebo kožichy zakoupené zejména v Pařížské ulici v centru metropole. Jako šéfka premiérova kabinetu dostávala dary od vlivných podnikatelů a manažerů. Cenu dárků policie vyčíslila na 10,1 milionu korun, zkrácená daň podle žalobců činí 736 tisíc korun.

Čtěte dále:

Nečas a jeho manželka půjdou k soudu kvůli trafikám

Komentář: Svoboda pro Nečasovou a až na kost obnažený Šlachta


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).