Menu Zavřít

Kauza dotací do sportu: deset zadržených, dva návrhy na vazbu

4. 5. 2017
Autor: čtk

Žalobci zatím navrhli vazbu pro dva ze tří obviněných v souvislosti se státními dotacemi z ministerstva školství na sport. Policisté zadrželi celkem deset lidí, tři už propustili. Podle serveru Aktuálně.cz se návrh na vzetí do vazby týká náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové. Ministr financí Andrej Babiš pro DVTV uvedl, že žalobci navrhli vazbu i pro pražského zastupitele Karla Březinu (ČSSD).

O návrhu vazby informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podle serveru Aktuálně.cz by se mělo týkat Kratochvílové.

Podle Aktuálně.cz, iSport.cz a Respektu byl v kauze obviněn i předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a FAČR jako právnická osoba. Mluvčí asociace to nepotvrdil.

Státní zástupce Ondřej Trčka uvedl že vazbu pro dva obviněné požaduje z obav, že budou ovlivňovat svědky a že budou opakovat trestnou činnost.

Mezi zadrženými jsou vedle Pelty a Březiny také šéf České unie sportu Miroslav Jansta a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Vyslýchán byl i bývalý šéf odboru sportu MŠMT Zdeněk Bříza.

Ve středu policie zasahovala kromě sídla FAČR na Strahově i na ministerstvu školství v pražské Karmelitské ulici, pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní. Večer policie rovněž zapečetila tři kanceláře v sídle České unie sportu. Dnes policisté vyslýchají Peltu, pokračovali i ve vyšetřování na magistrátu.

BRAND24

V souvislosti se státními dotacemi byly podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové obviněny tři osoby a jedna právnická osoba ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

FAČR odmítá špatné zacházení s dotacemi
Fotbalová asociace ČR odmítá, že by špatně zacházela s dotačními zdroji z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Peníze jsou podle jejího vyjádření rozdělovány transparentně a jejich využití je důkladně kontrolováno.

„FAČR deklaruje, že se všemi finančními a dotačními prostředky nakládá maximálně efektivně a zcela transparentně, což dokazují také pravidelné důkladné a kontrolní mechanismy,“ uvedla FAČR v tiskovém prohlášení.

Výrazné zvýšení dotací do fotbalu, na které upozorňují média, podle FAČR vychází ze změny loterijního zákona. „Důvodem mediálně často zmiňovaného meziročního navýšení dotačního programu V. ze 188 milionů korun na 384 milionů korun byla změna loterijního zákona. Na jejím základě jsou finanční zdroje pro sport z loterií odváděny přímo do státního rozpočtu a pro jednotlivé sportovní organizace jsou tak následně rozdělovány přímo z MŠMT,“ uvádí Fotbalová asociace.

V roce 2016 získala FAČR z loterií 172 milionů korun. „Faktické meziroční navýšení příjmů z programu V. pro FAČR v roce 2017 je tedy částka 24 milionů korun,“ uvedla asociace. Celkem za rok 2017 očekává na dotacích ze všech programů MŠMT 632 milionů korun. Loni to bylo 374 milionů.

O kauze dále čtěte:

Vyšetřovatelé začali vyslýchat předsedu FAČR Peltu

Policejní úder kvůli financování sportu: zadrženi byli Pelta, Jansta a Březina


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).