Menu Zavřít

K reformě policie dal podle detektiva Komárka pokyn Chovanec

8. 9. 2016
Autor: ČTK

Reorganizace policie se podle bývalého detektiva protimafiánského útvaru Jiřího Komárka rozjela na pokyn ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Komárek dnes 5,5 hodiny vypovídal před sněmovní komisí zabývající se spornou policejní reformou. Důvodem změn podle něj byla „předvolební schizofrenie", cílem pak paralyzovat činnost útvaru a odstranit jeho ředitele Roberta Šlachtu.

Komárek před poslanci mluvil podruhé. Celkem už vypovídal přes deset hodin a stále není u konce. Před poslance předstoupí ještě na některém z dalších jednání. „Sdělil jsem poslancům informace, na jejichž základě se domnívám, že nešlo o žádné plánované opatření,“ řekl Komárek.

Brutální únik informací

Komárek se kvůli reorganizaci dostal do ostrého sporu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, jehož nařkl z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování. Vzájemně na sebe podali trestní oznámení. Komárek je autorem tzv. Šlachtovy zprávy, která se zaměřuje na sporné sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru.

Komárek tvrdí, že od něj dnes sněmovní komise získala informace, které jsou přesvědčivé. „V celkovém kontextu dokládají, že realizace sloučení útvaru byla podle mého názoru na pokyn ministra vnitra Chovance, který řekněme v nějaké předvolební schizofrenii dal pokyn policejnímu prezidentovi, aby eliminoval nějaké šlachtofobie,“ prohlásil Komárek.

Místopředseda komise Martin Lank (Úsvit) novinářům řekl, že poslanci od bývalého policisty dostali informace nové a zajímavé. „Ale, že by se dalo říci, že na jejich základě bychom mohli v tuto chvíli dospět, nebo aspoň já osobně k nějakému závěru, který by byl jednoznačný, tak to ani po dnešním jednání říct nemůžu,“ uvedl Lank. Poslanec měl už dříve pochyby nad způsobem a rychlostí provedení reorganizace. „Tyto pochyby ve mně přetrvávají nadále a nedá se říci, že by se nějak výrazně zmírnily. Spíš lehce naopak,“ podotkl Lank.

Roztržka v koalici

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Výsledky má dát plénu do konce října.

Komise bude pokračovat za týden. Ve čtvrtek před poslanci vystoupí ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín a bývalý ředitel Bezpečnostní služby Jiří Lang.

BRAND24


Také si přečtěte:

Šlachta bude u celníků náměstkem pro pátrání

Stane se z celní správy Babišova státní bezpečnost?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).