Menu Zavřít

Jižní Korea obnoví humanitární pomoc KLDR, pošle výživu a vakcíny

21. 9. 2017
Autor: čtk

Jižní Korea dnes rozhodla, že obnoví humanitární pomoc KLDR. Pomoc ve výši osmi milionů dolarů bude mířit především k severokorejským dětem a těhotným ženám, a to v podobě výživy a vakcín. Rozhodnutí Soulu o obnově humanitární pomoci vyvolalo rozporuplné reakce mezi jihokorejskou veřejností i ve světě. Analytici namítají, že by tento vstřícný krok mohl být vnímán jako snaha zmařit mezinárodní úsilí o hospodářskou izolaci KLDR, která je reakcí na její pokračující raketové a jaderné testy.

Jižní Korea na základě plánu poskytne 4,5 milionu dolarů na výživový program organizovaný Světovým programem pro výživu (WFP). Dalších 3,5 milionu dolarů půjde na dodávky výživy a vakcín, které budou uskutečněny prostřednictvím Dětského fondu OSN (UNICEF). Kdy bude zásilka vyslána, ale jihokorejské ministerstvo pro sjednocení zatím neupřesnilo.

Ministerstvo zdůraznilo, že podpora nezahrnuje žádnou peněžní hotovost, takže „není reálně žádná možnost“, že by Pchjongjang pomoc zneužil na podporu své armády.

„Opakovaně prohlašujeme, že budeme pokračovat v humanitární pomoci Severní Koreji s ohledem na žalostné podmínky dětí a těhotných žen v této zemi, a nebudeme přitom hledět na politické otázky,“ uvedl jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon.


Přečtěte si, jak obchoduje nejmladší vůdce z dynastie Kimů:

Peněžní kimovody. „Izolovaný“ režim si umí sehnat miliardy dolarů

 Kim Čong-un s nejbližšími


Mluvčí opoziční Lidové strany Son Kum-ju ale prohlásil, že oznámení obnovy pomoci bylo ze strany jihokorejské vlády špatně načasováno. Vysílá podle něj smíšené signály mezinárodnímu společenství, které se snaží vyvinout maximální tlak na KLDR, aby ji přimělo ukončit zbrojní programy.

„Mezinárodní společenství zesiluje sankce a tlak na Severní Koreu a i prezident Mun Če-in jedná ve Spojených státech o posílení mezinárodní spolupráce při řešení severokorejského problému… Pokud si naše vláda bude sama odporovat, nezíská si podporu vlastních lidí, natožpak jiných zemí,“ řekl Son.

Podle OSN odhadem 18 z 25 milionů Severokorejců trpí v různé míře nedostatkem potravin. „Odhadujeme, že v současné době je asi 200.000 dětí v KLDR zasaženo akutní podvýživou, což zvyšuje riziko jejich úmrtí a poruch růstu,“ řekla ředitelka východoasijské a pacifické pobočky UNICEF Karin Hulshofová. „V Severní Koreji chybí potraviny, základní léky a lékařské vybavení na ošetřování malých dětí,“ dodala.

BRAND24

Jižní Korea pozastavila humanitární pomoc svému severnímu sousedovi po čtvrtém jaderném testu KLDR, který diktátorský režim v Pchjongjangu provedl v lednu 2016. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in, který se ujal funkce v květnu letošního roku, ale zastává názor, že poskytování humanitární pomoci musí být řešeno nezávisle na politickém vývoji.

Související články:

Zeman zkritizoval Trumpův proslov v OSN. V listopadu poletí za Putinem do Soči

KLDR odpálila novou raketu. Rada bezpečnosti OSN ohlásila konzultace

KLDR přirovnala Trumpa po jeho pohrůžkách v OSN ke štěkajícímu psovi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).