Menu Zavřít

Drahoš bude kandidovat do Senátu. V Praze 4 vyzve bývalou kolegyni z akademie věd

14. 3. 2018
Autor: čtk

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš se rozhodl kandidovat v podzimních senátních volbách. O křeslo v horní komoře parlamentu bude usilovat v Praze 4, kde byla dosud senátorkou Drahošova bývalá kolegyně z akademie věd Eva Syková za ČSSD.

Drahoš bude o post senátora usilovat jako nezávislý kandidát. Ale přesto už se mu podařilo získat podporu některých politických stran. Pomoc mu přislíbili například Starostové a nezávislí a TOP 09. Jako společného středopravicového kandidáta by ho nakonec mohli podpořit i občanští a křesťanští demokraté, s nimiž Drahoš o podpoře v posledních týdnech taktéž vyjednává.

„Příští týden oznámíme na tiskové konferenci podrobnosti. Jednání o podpoře stále probíhají,” sdělil týdeníku Euro Drahoš.

Věrný pobočník

Šéf Drahošova týmu z prezidentské kampaně Jakub Kleindienst bude pracovat po jeho boku i během senátorské kampaně. O detailech ale zatím nechtěl hovořit.

„Vydržte ještě chvíli, brzy se dozvíte naše další kroky,” řekl Kleindienst. Na Drahošově kampani se bude podílet i další člen Drahošova týmu z prezidentské volby, politolog Martin Mejstřík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Dosavadní senátorka na Praze 4 Eva Syková hodlá svůj post obhajovat i přesto, že bude mít v podobě Drahoše silnou konkurenci.

„Nevím, jestli je silným kandidátem. Já mám na Praze 4 velkou podporu, takže si myslím, že jsem také silný kandidát,” uvedla pro týdeník Euro Syková.

Mám renomé

Jejich souboj bude o to atraktivnější, že se vzájemně nepohodli již během působení Sykové v akademii věd. V letech 2001 až 2016 Syková řídila Ústav experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Tehdejší předseda akademie Drahoš ji na konci května 2016 odvolal z funkce ředitelky z důvodu možného poškození dobrého jména akademie v souvislosti s přijímáním peněz od pacientů za účast v klinické studii týkající se léčby kmenovými buňkami. Vědkyně následně sama rezignovala.

 Vědkyně a senátorka Eva Syková Vědkyně a senátorka Eva Syková

„Patřím v Česku mezi nejcitovanější vědce a mám velké renomé v zahraničí. Některé reakce proto tehdy nebyly úměrné výsledkům mé práce. Notabene se žádné mé pochybení v té kauze neprokázalo,” naráží Syková na svůj tehdejší spor s Drahošem.

Už v roce 2008 se Syková s Drahošem utkala také ve volbě předsedy akademie věd, v níž s ním prohrála.

Syková už dříve uvedla, že ji práce v Senátu naplňuje. Chtěla by se dále zabývat především oblastmi „vzdělávání, školství, zdravotnictví, životního prostředí a dopravy, penzijního systému, sociálními otázkami a záležitostmi Evropské unie, zvláště týkajících se bezpečnosti a migrační politiky“.

Senátorský obvod Praha 4 je tradičně proslulý tím, že zde dokážou vyhrát i jiní než klasicky pravicoví kandidáti. Voliči zde preferují spíše středové politiky. Senátorem za Prahu 4 byl v minulosti například Josef Zieleniec či Tomáš Töpfer.

Co plánují ostatní prezidentští kandidáti? Čtěte:

BRAND24

Hilšer bude kandidovat v centru Prahy. Do žádné strany vstoupit nechce

 Marek Hilšer bude do Senátu kandidovat v obvodu v Praze 2 a 3

Ve stopách Hilšera. Do Senátu chce kandidovat také Hynek

Fischer chce být stínovým prezidentem. Probudil jsem ospalou společnost, tvrdí

 Tyrkysová revoluce v podání Pavla Fischera


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).