Menu Zavřít

Je Trump rasista? Prý by to mohl mít po otci

2. 9. 2016
Autor: čtk

Trumpův otec při řízení svého impéria údajně postupoval rasisticky. A to zrovna v době, kdy se od něj malý Donald učil „umění“ byznysu. S informací přišel jeho bývalý zaměstnanec.

Zeptal jsem se ho (Trumpa seniora), co mám dělat s touhle žádostí o pronájem,“ sdělil deníku New York Daily News dnes Stanley Leibowitz bývalý zaměstnanec Trumpova otce. Potenciální nájemnice jim tehdy do kanceláře podle Leibowitze volala každý den a měla tučné konto. Z pohledu Trumpa staršího však měla jednu nepřehlédnutelnou vadu: byla Afroameričanka.

„Víš já nepronajímám n . . . . . m. Vrať tu žádanku zpátky do šuplíku,“ měl tehdy v roce 1963 odvětit otec nynějšího prezidentského kandidáta. Donald Trump podle jeho slov tehdy stál přímo vedle něho. Vzpomíná Leibowitz. „Mohlo mu být tak 16 nebo 17 let. Učil se byznysu od svého otce,“ dodává.

Obvinění, že se jeho otec choval při svém obchodním rozhodování rasisticky a používal politicky nekorektní výrazivo pro občany černošského etnika, přichází v pro Trumpa nejméně vhodné době. Snaží se totiž rozšířit svou voličskou základnu mezi Afroameričany. Na zítřek se plánuje zúčastnit mše afroamerické komunity v kostele v Detroitu.

Trumpův tábor dnešní obvinění, které podle Leibowitze odmítly otisknout prestižní NY Times, ostře odmítá. „I kdyby se zakládalo na pravdě, je naprosto nepodstatné. Panu Trumpovi v té době muselo být maximálně šestnáct let,“ sdělila novinářům Hope Hicksová, mluvčí miliardářovi prezidentské kampaně.

Podle International Business Times se nejedná o první podezření, že realitní impérium Trumpů postupovalo vůči menšinám v minulosti diskriminačně.

Podezření, že Afroameričanům znemožňuje přístup k bydlení, čelilo již v roce 1973. Vyšetřování tehdy ukázalo, že Trumpovi zaměstnanci označovali přihlášky černošských žadatelů o pronájem písmenem C jako coloured (barevní).

Historie rasově diskriminačních praktik realitního magnáta by však podle některých zdrojů mohla sahat až do padesátých let. Tehdy se Trump senior věnoval výstavbě projektu poválečného ubytovacího rezortu pro výhradně bělošskou klientelu Beach Haven. Svou osobní zkušenost s ním v té době zaznamenal i legendární americký folkový písničkář Woodie Guthrie.

Poslechněte si zhudebněnou verzi Guthrieho básně o „starochu Trumpovi“. (Video: Youtube)

„Předpokládám, že staroch Trump ví, kolik rasové nenávisti se mu povedlo rozdmýchat, když nakreslil červenou čáru,“ stěžuje si na jeho počínání v básni Old Man Trump. „V Beach Haven nejsem doma. Nemám tu na nájem a moje peníze skončily ve škarpě,“ dodává Guthrie, který se po realizaci projektu musel kvůli cenám z oblasti odstěhovat. Trump se podle něj Beach Haven snažil prezentovat jako „ráj bez černochů“ a takové místo nemůže podlev jeho slov pro levicově smýšlejícího Guthrieho nadále být domovem .


Také si přečtěte:

Babiš podle Sobotky parazituje na Romech a mluví jako nácek

CONTENT24

Hillary je prý šílená. Sveze se Trump na vlně konspirací?

Popřel Babiš holokaust? Lety u Písku podle něj koncentrák nebyly


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).