Menu Zavřít

Jaderné závody nekončí. USA investují 450 miliard dolarů

5. 8. 2016
Autor: Aaron Headly via flickr (CC BY 2.0)

Je to téměř přesně 71 let od chvíle, kdy na japonské město Hirošima dopadla atomová bomba Little Boy. V době, kdy svět vzpomíná na 300 tisíc obětí smutného okamžiku historie, chystají Spojené státy projekt obnovy jaderného arzenálu. Modernizace pohltí během několika let zhruba 450 miliard dolarů.

USA si na jaderné výzbroji armády zakládá. Podle Američanů jsou právě jádrem obohacené střely zárukou světového míru, který trvá sedmdesát let. Americká armáda dnes umí vypálit ničivé jaderné bomby z pevniny, ponorek i letadel. Provoz desítek systémů stojí americké daňové poplatníky nemalé peníze. Navzdory tomu a navzdorx odporu některých demokratických senátorů však země plánuje v jaderném projektu pokračovat a dál ho rozvíjet.

Některé ze střel a s nimi souvisejících technologií jsou staré i několika desítek let. Podle odhadů portálu businessinsider proto bude nutná rozsáhlá modernizace, která celkově pohltí závratných 450 miliard dolarů.

Nejvíc peněz bude směřovat do arzenálu v částech světa vzdálenějších od amerického území. Obamova administrativa si od projektu slibuje paradoxně pacifikaci armády a škrcení výdajů. Rozmístění jaderných hlavic by totiž podle logiky Bílého domu mohlo znamenat stažení vojáků ze zahraničních základen. V cizině se nacházejí zejména hlavice s označením ICBM. Jde o střely, které jsou ukryté v podzemí a odpalují se z ramp podobných těm, ze kterých startují vesmírné lety.

Modernizací mají projít také střely Minutemen III. Jde o jaderné hlavice, které dokážou zasáhnout cíle na jiných kontinentech. Minutemen III může být odpálena z letadla a má dosah přes tisíc mil. Jeden bombardér B52 přitom unese až 20 takových střel najednou. Jejich životnost je ovšem předmětem pochyb, „ve službě“ jsou totiž už od roku 1982.

Tyto obohacené ničivé zbraně hodlá USA přesunout do nově plánovaných základen v Pobaltí a Tichomoří. Mají sloužit jako významné memento pro státy, které by si mohly pohrávat s myšlenkou ohrožení spojenců Spojených států. Americká armáda chce investovat také do letounů, které tyto bomby nosí. Doba totiž pokročila a klasické bombardéry lze dnešními technologiemi poměrně lehce najít a sestřelit.

Třetím cílem modernizačních nákladů mají být balistické rakety, které přenáší jaderné ponorky. Kolik jich přesně má, americká armáda neprozrazuje. Úlohou jaderných ponorek je totiž zůstávat v temných hlubinách moře a přesouvat se k pevninám jen v případě nutnosti jaderného protiútoku jako reakce na již provedený útok na Spojené státy. Starý typ ponorek Ohio, byl v devadesátých letech vyměněn za ponorky nazvané Columbia. Pentagon má teď v plánu jejich další modernizaci. Investice mají směrovat do nových střel řady Trident, které mají ponorky pod vodou převážet.

BRAND24

Na modernizaci se mohou těšit nejbohatší firmy zbrojařského, telekomunikačního, či informačního průmyslu. Většinu technologií totiž dodají společnosti Lockheed Martin, Booz Allen Hamilton a Bechtel. Podle spekulací některých médií se dokonce hodnota zakázek může prodražit až na celkový trilion dolarů.


Čtěte také:

OSN a kontrola zbraní? Ano, ale...

Zbrojní průmysl díky krizím roste. Nejrychleji v Evropě

Byznys se strachem v Česku kvete. Živí ho terorismus a uprchlická krize


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).