Menu Zavřít

Irácké jednotky dobyly klíčové letiště v Mosulu. Povedou z něj další ofenzivu

23. 2. 2017
Autor: ČTK

Irácké vládní jednotky dnes dobyly strategické letiště na jihu města Mosul. Oznámila to irácká státní televize. Podle BBC trvala bitva o letiště čtyři hodiny. Mosulské letiště je strategický bod pro znovudobytí západní části města, které je poslední významnou baštou organizace Islámský stát (IS) v Iráku. Východní část města dobyly vládní jednotky v lednu.

„Síly rychlé reakce a federální policie mají plně pod kontrolou letiště v Mosulu,“ uvedla irácká státní televize v bleskové zprávě na svých obrazovkách.

Policejní zdroje agentury AP později uvedly, že policejní jednotky na letiště vstoupily ráno, ale že ještě po několika hodinách bojovaly proti členům IS v jednotlivých objektech areálu. Stejně tak se stále bojuje o rozlehlou nedalekou vojenskou základnu Ghazlaní, která leží západněji od letiště. Soukromé televize vysílaly záběry, na nichž bylo vidět vrtulníky nad letištěm odstřelující pozice radikálů.

Boje pokračují

Velitel federální policie Ráid Šákir odpoledne irácké televizi řekl, že jeho jednotky mají pod kontrolou „přes polovinu“ letištního komplexu. Armádní mluvčí Jahjá Rasúl uvedl, že na základně Ghazlaní pokračují těžké boje.

Do oblastí, které jsou již pod kontrolou armády, se podařilo evakuovat asi 200 rodin. Lidé prchali zejména ze čtvrti Maamún, která se nachází na jihozápadním okraji města. Ahmad Chalaf, jemuž se po několikahodinovém pochodu podařilo dostat se pod ochranu vojáků i s manželkou a čtyřmi dětmi, řekl, že ve čtvrti je mnoho zraněných.


IS utrpěl obrovské ztráty, přesto vydělává 80 milionů dolarů měsíčně. Čtěte:

Esej: Ropa a víra Islámského státu

Ilustrační foto

Pozemní bitvě předcházelo noční bombardování mezinárodní koalicí v čele s USA. Pozemní operace se podle agentury AP účastnili i zahraniční vojáci, jejich národnost ale agentura neuvedla. Při dnešních bojích o letiště a vojenskou základnu přišel podle BBC o život irácký plukovník, kterého zabila mina u letištní ranveje.

S podporou mezinárodní koalice zahájila irácká armáda boj o západní Mosul v neděli. Posléze se jí podařilo získat mimo jiné kontrolu nad vesnicí Abú Sajf, která je na kopci nad mosulským letištěm.

Ohrožení civilisté

Západní část Mosulu je sice plošně o něco menší než východní část, kterou vládní jednotky dobyly minulý měsíc, je ale hustěji obydlená. OSN už varovala, že boje mohou ohrozit až 650 tisíc civilistů. Před zahájením ofenzivy nicméně vláda shazovala na město informační letáky o blížícím se začátku bojů. Podle BBC je v západní části města několik čtvrtí, jejichž obyvatelé podporují IS.

Dobytí západního Mosulu, v němž se nachází i historická část tohoto starobylého města, může být podle expertů obtížnější. Je v něm totiž mnoho úzkých uliček.

BRAND24

Ofenziva za znovudobytí druhého největšího iráckého města Mosulu, který je v rukou IS od června 2014, začala loni v říjnu. Do bojů je nasazeno na 100 tisíc iráckých vojáků, policistů a kurdských pešmergů, západně od Mosulu bojují šíitské milice.

Čtěte dále:

Islámský stát opět demoluje památky v Palmýře

Islámský stát ztratil polovinu území, ze scény ale jen tak nezmizí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).