Menu Zavřít

Inspekce obvinila exdetektiva Komárka, který promluvil o „brutálním úniku informací"

28. 2. 2017
Autor: Petr Horník/Právo/Profimedia.cz

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila bývalého detektiva Jiřího Komárka ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Činu se měl bývalý policista dopustit porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání tak, jak mu ukládá zákon o policii a zákon o služebním poměru. Oznámil to dnes státní zástupce Pavel Prygl. Hrozí mu za to až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Na obvinění bývalého detektiva protimafiánského útvaru dnes upozornil Český rozhlas. Komárek podle inspekce porušil zákony tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informaci“.

Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Podle médií měl nastoupit na Finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO), který reformu také odmítal. Komárek už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým.

Kvůli jeho výroku podal na Komárka trestní oznámení Tuhý. Bylo to pro podezření na zneužití pravomoci a pro pomluvu. Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Komárek odešel od policie loni, stejně jako jeho tehdejší nadřízený a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise. Počátkem února konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo Šlachtu odstranit. Nicméně podle poslanců vedení policie v čele s Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem přípravu reformy značně podcenilo a nedostatečně projednalo.

BRAND24

Při policejní reorganizaci vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, do níž se sloučily Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Reorganizace vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji také někteří žalobci.

Čtěte dále:

Útok na policejního prezidenta se chystal déle, vyplývá z odposlechů

Kauza reorganizace policie: trestní oznámení míří na GIBS a žalobce Šeredu

Kdo sedí v tom ferrari? Šlachtu vyšetřovali kvůli vynášení informací

 Fotografie, která měla údajně prokazovat nadstandardní vztahy Roberta Šlachty s Albinem Arifovičem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).