Menu Zavřít

Hrozba teroru v Británii je nejvyšší v historii, varuje šéf MI6

8. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Británie čelí hrozbě terorismu tak velké, jako nikdy předtím, prohlásil šéf britské tajné služby MI6 Alex Younger. Zemi i jejím spojencům budou podle něj hrozit útoky od radikálů z Islámského státu (IS), dokud neskončí občanská válka v Sýrii.

Younger při svém prvním větším projevu od svého zvolení v roce 2014 poukázal i na to, že tajná služba za poslední tři roky překazila 12 plánovaných teroristických útoků a provádí stovky šetření.

Šéf MI6 označil IS za „vražedně účinné“ hnutí, které plánuje útoky i přesto, že je terčem vojenských útoků ve své baště na Blízkém východě. Organizace podle něj chystá takové způsoby útoků na Británii a její spojence, při kterých ani nebude muset opustit Sýrii. „Před hrozbami, které vycházejí z této země (Sýrie), nebudeme v bezpečí, dokud tam neskončí občanská válka,“ uvedl.

BRAND24

Alex Younger se vyjádřil i k budoucí spolupráci tajné služby se Spojenými státy a Evropskou unií v souvislosti s brexitem a vítězstvím Donalda Trumpa v prezidentských volbách. „Budu usilovat o pokračování spolupráce a také ji budu očekávat,“ řekl Younger. „Jsem přesvědčen, že MI6 zůstává připraveným a efektivním partnerem. Tato partnerství zachraňují životy ve všech našich zemích,“ dodal.


Dále čtěte:

Asad o Trumpovi: Pokud splní protiteroristické sliby, budeme spojenci

Bomby, únosy, vydírání: Islamisté v Evropě podle Europolu změní taktiku

Syrská armáda ovládla centrum Aleppa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).