Menu Zavřít

Hrad se za Peroutku neomluví. Obě strany se dovolají k Nejvyššímu soudu

23. 9. 2016
Autor: ČTK

Kancelář prezidenta republiky podá dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) kvůli rozhodnutí, podle kterého se má omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Miloš Zeman novináře opakovaně označil za autora článku „Hitler je gentleman“. Z vyjádření Hradu vyplývá, že omluvu i přes právní moc rozsudku nezveřejní. Kaslová řekla, že ji to nepřekvapilo, překvapil by ji spíše opak. Omluvu chce zkusit vymáhat exekučně.

Pražský hrad obdržel písemné zdůvodnění rozsudku minulý pátek, na omluvu dostal od soudu sedmidenní lhůtu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček naznačil, že kvůli dovolání omluvu nezveřejní, ačkoli rozhodnutí nabylo právní moci. „Pokud žádáte o odklad, tak žádáte o odklad, věc je zcela jasná,“ uvedl. Později pouze dodal, že kancelář vyčká rozhodnutí NS.

„Vůbec mě to nepřekvapilo. Spíš by mě překvapil opak,“ podotkla dnes Kaslová. Vnučka Ferdinanda Peroutky uvedla, že nemá právnické vzdělání. Přesto se domnívá, že omluva měla být zveřejněna, protože podání dovolání nemá odkladný účinek. Sama dovolání podá také, protože není spokojena s výsledkem.

Kancelář prezidenta ve svém prohlášení uvedla, že nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení Peroutkova života a díla v letech 1938-1939. „Toto odůvodnění považujeme za brilantní,“ říká Hrad. K dovolání vede kancelář skutečnost, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Omluvy platí i pro prezidenty

Z politiků se ke kauze vyjádřil například místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka, podle něhož nikdo nemá křivě někoho obvinit ani lhát. „A pokud se splete, má uznat chybu a omluvit se, to platí i pro prezidenty,“ napsal Jurečka na twitteru.

Omluvu za dehonestující výroky měl Hrad podle rozsudku ze začátku září zaslat Kaslové dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, navíc ji má po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Omlouvat se měla Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident připsal článek o Hitlerovi a některé výroky Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“ je novinář Jan Stránský.

Taktika podle ČSSD

Prezident trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka proto podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však Zemana částečně zastal. Omlouvat se nemusí za tvrzení o výroku s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

BRAND24

Ústavní právník Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy řekl, že navzdory žádosti o odklad vykonatelnosti trvá do rozhodnutí NS povinnost omluvu publikovat. Šlo by ji vymáhat exekučně ukládáním pokut, které by však platila Česká republika. Tuto variantu by chtěla Kaslová zkusit. „Myslím si, že nikdo, ani prezidentská kancelář by neměla opovrhovat pravomocným rozhodnutím soudu,“ uvedla Kaslová.

Podle právníka kancelář prezidenta používá podobnou taktiku jako ČSSD, když letos do rozhodnutí NS o odkladu vykonatelnosti nechtěla platit miliony bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za právní služby v případu Lidového domu.


Čtěte dále:

Právníci hradu studují rozsudek ve sporu o Peroutku

Hrad rozsudek o Peroutkovi respektuje. Omluvu zveřejní

Za „gentlemana“. Hrad se musí omluvit Peroutkově vnučce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).