Menu Zavřít

Hořký den pro sociální demokracii. SPD se chystá do opozice

24. 9. 2017
Autor: čtk

Vedení německé sociální demokracie (SPD), která doposud vládla v koalici s unií konzervativních stran CDU/CSU, se po oznámení odhadu výsledků dnešních parlamentních voleb rozhodlo pro odchod do opozice. Pokud se zisk kolem 20 procent potvrdí, bude to nejhorší výsledek SPD v dějinách spolkové republiky.

Za hořký den pro německou sociální demokracii označil dnešek předseda strany Martin Schulz, který přiznal porážku SPD v parlamentních volbách. Strana bude podle něj ve Spolkovém sněmu bojovat za své hodnoty - demokracii, toleranci a respekt. Vytvoření velké koalice Schulz odmítl a oznámil, že strana půjde do opozice.

„Dnešek je těžkým a hořkým dnem pro německou sociální demokracii,“ řekl Schulz po oznámení odhadů výsledků v centrále SPD v Berlíně. Sociální demokracie podle něj nedosáhla vytyčených volebních cílů. Pokud se odhady potvrdí, půjde se zhruba 20 procenty získaných hlasů o nejhorší výsledek SPD v dějinách spolkové republiky od roku 1949.

„Je naprosto jasné, že naším volebním zadáním je, abychom šli do opozice,“ uvedl Schulz, a potvrdil tak slova svých stranických kolegů, kteří už dříve vyloučili pokračování velké koalice.

Vstup protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Schulz označil za přelom. SPD je podle něj „baštou demokracie“, která bude bojovat proti projevům rasismu v parlamentu.

Opozici chce Schulz vést z pozice předsedy SPD, o funkci předsedy parlamentní frakce sociální demokracie podle svých slov usilovat nebude. „Chci se soustředit na obnovu strany,“ řekl. Podle spekulací v médiích by funkci předsedkyně frakce mohla vykonávat dosavadní ministryně práce a sociálních věcí a představitelka levicového křídla strany Andrea Nahlesová.

BRAND24

Aktuální vývoj sledujte ŽIVĚ:

Volby v Německu online: Merkelová jasným vítzem. Úspěli i populisté z AfD

Dále čtěte:

Jak volí bývalé východní a západní Německo? Dodnes velmi odlišně

Němečtí voliči stárnou. Politici ale cílí i na mladé

Důchody a chudoba seniorů. I Merkelová má svá tabu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).