Menu Zavřít

Hejtmanův dvůr. Haškovi nekryje záda jen lobbistka Mrencová

3. 10. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Asociace krajů České republiky je oficiálně zájmovým sdružením krajů, jehož cílem je hájit a prosazovat zájmy českých regionů. Ve skutečnosti je ale významnou mocenskou pákou jihomoravského hejtmana Michala Haška. Jednou z posledních, která mu na celostátní úrovni ještě zbyla.

Politik, který byl po takzvané lánské schůzce usvědčen ze lži a před několika týdny přistižen při zaměstnávání neexistující mluvčí, chce navzdory všem svým přešlapům v politice pokračovat. A právě asociace krajů mu pro tyto ambice vytváří příjemné zázemí.

Haškovi velmi pomáhá, že hejtmani jsou téměř výhradně sociální demokraté. Snadno je tak jejich neformálním lídrem – s celostátní politikou má z nich největší zkušenosti. V příštích dnech se to ale může změnit. Hašek bude v krajských volbách hrát o svou politickou budoucnost, a tedy i o „svou“ asociaci, kterou používá pro posilování vlastní pozice uvnitř ČSSD i mimo ni. Hašek asociaci předsedá a do jejích orgánů si prosadil loajální lidi, kteří se na celostátní úrovni starají především o jeho zájmy.

Mlátička z národní

„Jsem zrovna na cestě k jednání Česko-čínské obchodní komory, ale poslouchám,“ ozve se v telefonu ředitel asociace a Haškův blízký spojenec Radek Polma. Spolupráce s čínskými investory v posledních měsících jihomoravského hejtmana velmi zaměstnává. Podobně jako prezidenta Miloše Zemana, kterému Hašek dodnes dělá poradce. Spojenectví s Hradem je pro Haška stále klíčové. Zatím má Zemanovi co nabídnout – třeba účast krajů při jednáních s Číňany.

V tom mu pomáhá právě Radek Polma jako ředitel asociace. Hašek mu podal pomocnou ruku poté, co tento severočeský sociální demokrat musel před sněmovními volbami v roce 2010 opustit libereckou kandidátku ČSSD. Provalilo se, že se 17. listopadu 1989 na Národní třídě podílel na policejním zákroku proti studentům. Zasahoval dokonce v kordonu, který provedl hlavní rozháněcí zákrok.

Haškovi je Polma politicky zcela oddán. Vděčí mu za vlivné místo ředitele asociace a ochotně poslouchá jeho příkazy. Třeba ten, aby dal práci dalším Haškovým spojencům – dodnes ne příliš známému lobbistovi Janu Slánskému či někdejšímu šéfovi pozemkového fondu Petru Šťovíčkovi.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Přečtěte si také:

BRAND24

Kapky štěstí na jižní Moravě

Kdo přeplatí podplukovníka Haška?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).