Menu Zavřít

„Hahaha.“ To já řídím lidovce, ne Čunek, ušklíbl se Bělobrádek

12. 8. 2017
Autor: Hynek Glos, Euro

Že je Jiří Čunek v KDU-ČSL vlivnější než já? Úplná blbost, posmívá se v rozhovoru pro týdeník Euro Pavel Bělobrádek. Když ale strana ve volbách neuspěje, nabídne svou rezignaci, tvrdí.

Pavel Bělobrádek stojí včele KDU-ČSL sedm let, a je tak jedním z nejdéle sloužících šéfů parlamentních stran v Česku. Rozhovor o nedávném kolapsu koalice se Starosty není úplně jednoduchý. Zvlášť když vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace začne odpovídat citoslovci. „Hahaha,“ pousměje se Bělobrádek v reakci na dotaz, zda skutečným šéfem partaje není spíše Jiří Čunek, který dokázal mezi lidovci prosadit svůj odpor ke společnému projektu se starostenským hnutím, zatímco Bělobrádek koalici uvnitř strany neúspěšně bránil.

Máte za sebou dosud největší prohru v politice?

To bych ani neřekl.

Mám na mysli samozřejmě konec vaší koalice se Starosty.

Nemyslím, že to je prohra. Není to určitě ani vítězství, ale je to výsledek určitého vývoje, který s sebou nese otázku, jak by to bylo, kdyby… Ale už je to věc uzavřená.

Do toho spojenectví jste investoval hodně energie a nadějí, do poslední chvíle jste ho hájil. Neberete to jako osobní prohru?

Určitě ne. Je to výborná zkušenost. My jsme s Petrem Gazdíkem teď znovu jednali a myslím, že se naše přátelství jen utužilo. Se Starosty jsme se mnohem lépe poznali, což je docela dobrý začátek pro další spolupráci. Máme zájem na velmi úzké spolupráci do senátních voleb tak, abychom netříštili síly a nestavěli kandidáty proti sobě. Buď je nebudeme stavět proti sobě, nebo představíme kandidáty společné. KDU-ČSL dokáže vyhrát senátní volby sama, ale myslím, že by bylo dobré tu synergii se Starosty využít. Ve většinovém systému to má smysl. Docela dobře se může stát, že právě Senát bude v příštích letech tou nezbytnou pojistkou pokračování liberální demokracie.

Takže jste se s Petrem Gazdíkem domluvili, že situaci zklidníte? V posledních dnech to přece jen bylo trochu vypjatější, z obou stran padaly různé invektivy...

Já jsem si žádných zásadních invektiv nevšiml.

Místopředseda KDU-ČSL Benešík třeba mluvil o „zblitkách" ze strany Starostů. To je podle mě docela ostré slovo na to, že jste vy s Petrem Gazdíkem ještě před několika dny společně stanovali.

To, že někteří Starostové byli špatně informováni o dohodě, kterou jsme měli, že v případě, že nebudou dobře vycházet průzkumy, tak s tím něco uděláme, to je spíš jejich problém. Ale já si myslím, že jsme se rozešli celkem v klidu.

 Pavel Bělobrádek

Až teď jste zveřejnili, že jste měli nějakou dohodu se Starosty. Ta dohoda zněla, že pokud preference nepřekročí deset procent, nastane jakýsi plán B. Proč jste tu dohodu nezveřejnili hned na začátku?

Byla to gentlemanská dohoda. Nebylo taktické ji zveřejňovat dopředu.

Je to fér vůči vašim voličům? Vždyť oni předpokládali, že spolupráce se Starosty bude trvat dál. A vy přitom máte zjevně od začátku nějaké pochybnosti.

Jen hlupák nepromýšlí různé varianty. Byli jsme domluveni, že to vyhodnotíme. Vyhodnotili jsme to a nabídli jsme Starostům možnost jít na naše kandidátky, oni raději jdou sami a tím to je vyřešené.

Můžete už říct, jestli jste do poslední chvíle v KDU-ČSL prosazoval setrvání v koalici?

To nebudu komentovat.

Nevypovídá to trochu o vaší slabé pozici uvnitř strany?

To si děláte srandu.


Přečtěte si také: Stropnický nabídl Starostům novou koalici. Ti ho odmítli

Matěj Stropnický


To si nedělám srandu. Investoval jste hodně energie a nadějí do spolupráce se Starosty, podle mých informací jste ji do poslední chvíle uvnitř KDU-ČSL hájil. Strana se ale potom rozhodla jinak. Mě zajímá, jak silný je hlas předsedy v KDU-ČSL, když toto nedokáže prosadit.

My si pořád nerozumíme. Já činím to, co rozhodne strana. To je moje povinnost.

Nedokázal jste však stranu přesvědčit, že ta spolupráce má smysl.

To není pravda. Já jsem je o tom přesvědčil a přes 80 procent delegátů na sjezdu to potvrdilo. To, že potom strana uznala, že je tam nějaký problém, a rozhodla se jinak, to přece není věc jenom předsedy. Já nejsem diktátor, který řekne, co se má dělat.

A nezůstal jste ve straně trochu jako kůl v plotě? Neprosazoval jste něco, co ta strana sama nechce?

V žádném případě. Já jsem postupoval tak, jak jsme byli dohodnuti. Bylo to kolektivní rozhodnutí kolektivního orgánu.

Zdá se, že se strana chová hodně podle toho, jaký má názor Jiří Čunek. Nejdřív přesvědčil řadu vašich spolustraníků, abyste do spolupráce se Starosty šli, potom ji kritizoval a nakonec svým vlivem prosadil, aby spolupráce skončila. Není dnes tím pravým předsedou v KDU-ČSL Jiří Čunek?

Hahaha.

Má možná větší vliv než vy.

Hahaha.

Můžete to nějak komentovat?

Je to úplná blbost.

V čem máte teď na směřování strany větší vliv než Jiří Čunek?

Ve všem.


Když říkáte hahaha, ale moc do smíchu vám není:


Například v rozhodování KDU-ČSL, s kým utvoří nebo neutvoří předvolební koalici?

O tom rozhoduje kolektivní orgán.

Jiří Čunek dokáže ovlivnit víc členů KDU-ČSL než vy.

To bych neřekl.

Kdyby to bylo opačně, tak byste asi v té spolupráci se Starosty setrvali, ne?

To je spekulativní otázka. Vy předpokládáte nějaký můj postoj, který já nebudu komentovat. To nedává logiku. Vaše otázky nedávají žádnou logiku, protože to prostě nedává smysl.

Napětí mezi vámi a Jiřím Čunkem je v poslední době celkem zjevné a já jsem taková ostrá vyjádření na jeho adresu od vás ještě neslyšel. V České televizi jste například řekl: Jiří Čunek je velmi svéráznou postavu, která dělá naschvály a míchá se do věcí, kterým nerozumí. Co se v KDU-ČSL děje? Je to souboj o vliv, o vedení strany?

Ten souboj se odehrával na sjezdu a byl vyřešen jednoznačně - drtivě jsem vyhrál.

Vy jste sice drtivě vyhrál na sjezdu, ale asi je něco jiného vyhrát na sjezdu a pak reálně prosazovat některé kroky při směřování strany. V tom jste přece prohrál. Vyhrál Jiří Čunek, který spolupráci se Starosty na rozdíl od vás chtěl ukončit. Strana se rozhodla podle jeho názoru.

A vy víte, jaký názor jsem měl já?

Tu koalici jste ale do poslední chvíle bránil.

Znova to opakuji: Byl jsem zavázán usnesením celostátní konference a můj osobní názor tady nehraje roli. A já vám nebudu sdělovat svůj osobní názor. Vy nevíte, co jsem prosazoval uvnitř strany, vy nevíte, jak jsem hlasoval, a já to nebudu komentovat.

Nechcete to sdělit veřejnosti?

Nechci to sdělit veřejnosti. Já myslím, že je to irelevantní, protože já jsem vázán rozhodnutím strany. Mám jeden hlas stejně jako Jiří Čunek.

Jaký je aktuálně váš vztah s Jiřím Čunkem? Mluvili jste spolu o konci koalice? Byl přece jejím nejvýraznějším kritikem.

Protože mu to dělá dobře a komentuje to. Zatímco ostatní to řeší na celostátním výboru nebo na předsednictvu, on to řeší přes média.

Pavel Bělobrádek (40)
Od listopadu 2010 předseda KDU-ČSL.
Od ledna 2014 místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace.
Vystudoval veterinární hygienu a ekologii na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně.
Studoval také Liberálně-konzervativní akademii na soukromé vysoké škole CEVRO a bezpečnostní a krizový management tamtéž.
Před vstupem do politiky pracoval jako veterinární inspektor na Krajské veterinární správě pro Královéhradecký kraj.
V květnu 2017 na sjezdu KDU-ČSL uspěl počtvrté ve volbě předsedy proti Jiřímu Čunkovi - získal 84 procent hlasů.

Nesnažil jste se ho tedy přesvědčit, aby ty věci neřešil mediálně?

To se snažily desítky lidí, ale on má takovou mediální strategii vždycky něco hodit do éteru a komentovat věci, aby tam byl. Tomu nezabráníte.

Proč to dělá?

Zviditelňuje se, aby vynikl ve svém kraji, kde má výraznou podporu. Zviditelňuje se neadekvátně své pozici ve straně.

Neuvolnili jste si koncem koalice prostor pro povolební spolupráci s Andrejem Babišem?

Ne.

Jste ochotni spolupracovat s hnutím ANO po volbách?

To je abstraktní otázka. Koalice se tvoří až po volbách, jinak je to plácání do větru, jak řekl Karel Schwarzenberg v roce 2013.

Jednoznačně to tedy nepopíráte.

Ani to nepotvrzujeme.

Co znamená, že tu spolupráci nepopíráte ani nepotvrzujete? Voliči přece potřebují vědět, s kým pak případně půjdete do koalice. Nemáme tu ve volbách do sněmovny většinový systém a strany pak musejí spolupracovat.

Já vám zopakuji slova Karla Schwarzenberga z roku 2013: Koalice se tvoří až po volbách. Jinak je to plácání do větru.

Takže se může vytvořit koalice ANO a KDU-ČSL po volbách? Je to možné?

Může a nemusí. Možný je útok z Marsu.

Proč na jedné straně označujete hnutí ANO Andreje Babiše za nebezpečí pro zdejší liberální demokracii a zároveň říkáte, že je možné, že s ním půjdete do vlády?

Protože to ohrožení je tady v každém případě, i kdyby tady byla jakákoli jiná strana, která by mohla mít jednobarevnou vládu.

Tomu nerozumím. Proč kritizujete některé kroky Andreje Babiše v oblasti omezování práv a svobod, když s ním možná půjdete do koalice?

Některé jeho výroky kritizujeme. To je velký rozdíl, když se něco říká a když se něco dělá.

Varujete před ním.

Ano, stejně tak bych varoval před ODS, TOP 09, ČSSD i dalšími, s nimiž nesouhlasím v některých věcech. To je politický boj. Kdybych souzněl s Andrejem Babišem, tak jsem vjeho straně. Já s ním nesouzním, proto jsou naše pohledy na svět různé, proto jsme v rozdílných subjektech. Co vám na tom přijde divného?


Bělobrádek mluví jako správný lidovec. Zrada číhá za každým slovem

 Petr Holec


Pro vás je tedy hnutí ANO jako jakákoli jiná politická strana? Nevidíte v něm nějaké výraznější nebezpečí?

Vidím. Stejně tak vidím nebezpečí v mnoha nápadech a názorech ČSSD i ODS.

Jaké to jsou nápady, co se týče ohrožení liberální demokracie?

Například u ČSSD to není otázka přímého ohrožení demokracie, ale jde o ohrožení některých jiných hodnot. Jsou dvě možnosti: buď se budeme bavit o tom, co chceme prosazovat, nebo budeme dělat politologické rozdíly jednotlivých stran. Buď bude možné utvořit nějakou koalici podle našich představ, nebo nebude.

Tím, že vstoupíte s hnutím ANO do koalice, přebíráte odpovědnost za některé kroky proti liberální demokracii, které Andrej Babiš plánuje.

Kdybychom v té koalici teoreticky byli, tak by tyto kroky nenastaly.

Jak to chcete ovlivnit? Budete, předpokládám, menší koaliční partner. Nemáte potenciál na 30 procent hlasů.

To ještě nevíte. Volby vždycky dopadají jinak než průzkumy. Nevíte, co bude za dva měsíce. Spekulujete.

Jaký výsledek ve volbách byste považoval za úspěch?

Každý hlas, který bude navíc oproti minulému zisku, budu považovat za úspěch. Ve všech volbách za těch sedm let, co jsem předseda, jsme dosáhli lepšího výsledku než předtím.

Pokud by ten výsledek byl horší než před čtyřmi lety, zvážíte rezignaci na post předsedy strany?

To je snad samozřejmé ve slušné společnosti. To je, jako kdybyste se zeptal, jestli je dobré smrkat do rukávu. To (rezignace - pozn. red.) snad patří k nějaké politické kultuře.

Dále čtěte:

S pitomci nejdu

BRAND24

Gazdík neztratí identitu. Nikdy ji neměl

Lidovce zarazila rychlost příprav STAN na samostatnou kampaň


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).