Menu Zavřít

Generálním tajemníkem OSN se stane portugalský expremiér António Guterres

6. 10. 2016
Autor: ČTK

Portugalský expremiér António Guterres byl dnes Radou bezpečnosti (RB) nominován na post generálního tajemníka Organizace spojených národů. Konečné slovo bude mít Valné shromáždění, jeho souhlas však diplomaté považují za formalitu. Odcházejícího Jihokorejce Pan Ki-muna má Guterres nahradit 1. ledna a funkci má vykonávat pět let. Druhý při hlasování Rady skončil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který tento výsledek označil za úspěch slovenské diplomacie.

Nominace sedmašedesátiletého Guterrese se očekávala, neboť při středečním tajném hlasování jeho kandidaturu nevetoval žádný ze stálých členů RB OSN. Patnáctičlenná rada ho dnes podle agentur Reuters a AFP vybrala jednomyslně. Valné shromáždění, které má 193 členů, má o nominaci jednat příští týden.

Guterres byl portugalským premiérem v letech 1995 až 2002, mezi roky 2005 a 2015 byl vysokým komisařem OSN pro uprchlíky.

BRAND24

Šéf slovenské diplomacie se sice prvním zástupcem postkomunistické Evropy v této funkci nestane, z druhého místa v pořadí kandidátů však zklamán není. „Osobně cítím zadostiučinění, že mezi východoevropskými kandidáty jsem skončil na nejvyšší příčce, ačkoli v celkovém pořadí pak jen druhý. V každém případě představuje toto umístění bezprecedentní úspěch v historii slovenské diplomacie,“ řekl Lajčák slovenské tiskové agentuře TASR s tím, že Slovensko se důstojnou účastí v souboji o vedení nejvýznamnější mezinárodní organizace výrazně zviditelnilo.

„Jsem hrdý, že jsem jako kandidát Slovenské republiky dosáhl takovéhoto výsledku,“ dodal. Poznamenal také, že Guterres získal v jednotlivých kolech hlasování nejvíce hlasů, ačkoli není z východoevropské regionální skupiny, odkud měl nový generální tajemník podle nepsaných pravidel pocházet. Tato část světa dosud svého zástupce v čele OSN neměla.


Čtěte dále:

Boj proti oteplování bude. Europoslanci schválili pařížskou klimatickou dohodu

Svět se k Afghánistánu neobrací zády. Věnuje mu 366 miliard

Světoví lídři se staví nad lidi, kritizuje šéf OSN

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na návštěvě v Praze

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).