Menu Zavřít

Francouzský prezidentský kandidát Macron posiluje, získal klíčového spojence

22. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hlavní osobnost francouzských centristů François Bayrou dnes podpořil prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona, jehož šance na vítězství v nadcházejících volbách se tak podle francouzských médií výrazně zvýšila. Bayrou, který sloužil v pravicových vládách a kandidoval v minulých prezidentských volbách, věří, že jeho aliance s centristou Macronem bude ku prospěchu Francie.

Předseda nové centristické strany Vpřed Macron, který byl kdysi socialista a do loňska ministr v levicové vládě, podle nejnovějších průzkumů těsně soupeří o postup z prvního kola 23. dubna do rozhodujícího duelu 7. května s kandidátem umírněné pravice Françoisem Fillonem. Tandem Macron-Bayrou může být pro Fillona zničující, věří týdeník Le Nouvel Observateur.

Macronovi dnes navíc přislíbil svou podporu i François de Rugy, který jako „zelený kandidát“ neuspěl v primárkách levice a váže na sebe kolem dvou procent voličů.


Francouzská spojka: Babiše podpoří ve volbách Macron

Andrej Babiš (vlevo) a Emmanuel Macron

Jasný postup do druhého kola se dává šéfce krajní pravice Marine Le Penové, které se předvídá 26 procent hlasů. Macron a Fillon se nyní podle anket oba těší přízni kolem 21 procent voličů. Po rozhodnutí Bayroua, který v minulých volbách získal téměř deset procent hlasů a nyní se mu přisuzuje asi šest procent hlasů, se poměr sil nejspíš změní. Další kandidáti se považují za outsidery.

BRAND24

Boj o druhé postupové místo je o to zajímavější, že Fillon i Macron by podle průzkumů v druhém kole jasně porazili Le Penovou. Proti vítězství kandidátky krajní pravice by totiž hlasovali i voliči stran, kteří jinak Fillona či Macrona nepodporují.

Čtěte dále:

Podpora Le Penové dosahuje nových rekordů, její soupeři ztrácejí

Zvolení Le Penové v zájmu Ruska? Ekonomicky to skřípe

Průzkum: Většina Evropanů chce silné lídry, kteří přinesou změnu

Vůdkyně francouzské Národní Fronty Marine Le Penová

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).