Menu Zavřít

Francouzi se obrací proti Fillonovi. Jeho konec si přeje 70 procent voličů

10. 2. 2017
Autor: čtk

Sedm z deseti francouzských voličů si přeje, aby se François Fillon vzdal kandidatury na prezidenta Francie. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu pro rozhlas France Info. Důvodem je vyšetřování údajného neoprávněného obohacování, jehož se měla dopustit Fillonova manželka Penelope v letech 1988 až 2013.

Kandidát umírněné pravice Fillon již dříve výzvy k odstoupení odmítl s tím, že se ničeho nezákonného nedopustil. Za to, že v minulosti zaměstnával manželku a děti jako své poslanecké asistenty, se ale Francouzům omluvil. Připustil, že nyní se na zaměstnávání příbuzných nahlíží negativně a že z dnešního pohledu udělal chybu.

Kvůli skandálu nicméně už Fillon přišel o pozici favorita prezidentských voleb. Podle průzkumu z tohoto týdne by Fillon v prvním kole, které se koná 23. dubna, skončil až třetí s 20 procenty hlasů. Do druhého kola 7. května by postoupila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová a nezávislý kandidát Emmanuel Macron, který by podle tohoto průzkumu s převahou vyhrál (se 65 procenty ku 35 procentům Le Penové).

Skandál kolem Fillona propukl koncem ledna, kdy týdeník Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun). Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu též odměnil své děti jako své asistenty. Dalších zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) dostala manželka za údajné psaní pro média.

Evropané si přejí silné lídry. Čtěte více:

Průzkum: Většina Evropanů chce silné lídry, kteří přinesou změnu

BRAND24

Vůdkyně francouzské Národní Fronty Marine Le Penová

Přečtěte si o dalších kandidátech na francouzského prezidenta:

Šéfka francouzské krajní pravice zahájila prezidentskou kampaň

Hamon jako kandidát francouzské levici zvyšuje šance, tvrdí média

Francie má nového favorita na prezidenta. Je jím centrista Macron


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).