Menu Zavřít

Ficovy sliby: místo tisíců pracovních míst jen problémy

29. 6. 2016
Autor: ČTK

Skupina RKN Global vycouvala z plánu investovat 89 milionů eur (2,4 miliardy korun) do výstavby tiskárny na výrobu cenin a dokladů v Banské Bystrici, ve které mělo najít práci 1200 lidí. Investice, kterou premiér Robert Fico označoval před březnovými volbami za klíčovou a mimořádnou, vyvolávala nevoli od počátku. Není jedinou, předvolební sliby poslední Ficovy vlády zůstaly nenaplněny i v případě dalších tisícovek slibovaných pracovních míst.

Investice RKN Global se stala terčem kritiky médií a opozičních poslanců, sotva byla oznámena. Kritici tvrdili, že RKN Global Europe nedisponuje vlastním know-how na výrobu dokumentů s ochrannými prvky. Zastupovali ji švédští představitelé a až později firma přiznala, že ačkoli sídlí v Dubaji, vlastní ji ukrajinští majitelé. Ti navíc v minulosti čelili ve Spojených státech vyšetřování v souvislosti s podezřením z korupce pracovníků Mezinárodní organizace pro civilní letectví.

„Kvůli stávající turbulentní politické atmosféře na Slovensku i v Evropské unii by od společnosti RKN Global bylo neopatrné pokračovat v projektu výstavby tiskárny cenin v Banské Bystrici,“ zdůvodnil změnu plánu investice zakladatel firmy a bývalý generální tajemník mezinárodní policejní organizace Interpol Ronald Noble.

Investiční projekt se státní dotaci ovšem není zdaleka jediným, který premiér Robert Fico v předvolební horečce ohlásil, ale k realizaci už nedošlo. Kabinet před volbami schválil pobídky také společnosti Midia Agro z britské skupiny Midia Group. Společnost měla na Slovensku postavit závod za 98 milionů eur, tedy 2,6 miliardy korun. Firma však projekt nespustila a ani nekontaktovala slovenské úřady.

Sklárna bez skla

V únoru, tedy měsíc před volbami, Fico oznámil investici neznámé americké společnosti Theta Energy Group. Ta měla dát 800 milionů dolarů (21,6 miliardy korun) do elektrárny Vojany. Jak uvedl server svetplnyenergie.sk, firma v Bratislavě založila dceřinou firmu jen pár dní před Ficovým oznámením. Jejím jednatelem je bratr známé slovenské tenistky Daniely Hantuchové Igor. Společníkem zase fitness trenér a výživový poradce Sean P. McCarthy. Ani tady se projekt, který sliboval zaměstnat za státní pobídky 800 lidí, nepohnul ani o píď.

Podle informací biztweet.eu v polovině května padla také další dlouho avizovaná investice. V městečku Poltár měla společnost Poltár Crystal & Steel oživit výrobu tamní legendární sklárny. Majitel firmy Vladimír Poór, který je označovaný za sponzora vládního Smeru, však přestal komunikovat, nechal projekt dva roky ležet a ztratil státní pobídku ve výši 11,8 milionu eur, tedy 318 milionů korun.

Ach, ty sankce

V měsíci konání voleb potvrdil dřívější informace o vyjednávání s automobilkou Tesla dosluhující ministr hospodářství Vazil Hudák. Dosud však ani jedna ze stran bližší informace neposkytla.

Hudákův předchůdce Pavol Pavlis informoval v roce 2014 o možné podpoře investice letecké společnosti Air Berlin v Košicích. Jak uvedly webnoviny.sk, firma měla v technologickém centru zaměstnat až tisíc lidí. Dosud však v Košicích o výraznějším náboru lidí nevědí.

 ArcelorMittal Ostrava obnovil dodávky tekutého železa ocelárně Evraz Vítkovice Steel. Skončilo tak čtyřměsíční období, kdy vítkovická ocelárna odmítala od ArcelorMittal přijímat surové železo kvůli sporům ohledně cen.

Nadstandardní vztah košických oceláren a vlády pobuřuje slovenskou veřejnost.

Další projekty, které se mohly těšit ze státní podpory, dopadly ještě hůř. Rozběhly se, ale brzy zkrachovaly. V polovině roku 2015 tak po deseti měsících existence dopadla slévárna Railway Casted Components v Prakovcích. Kvůli sankcím údajně přišla o zakázku v Rusku. Ačkoli propustila 300 lidí, dotaci ve výši 10 milionů eur, tedy zhruba 270 milionů korun, si mohl majitel Alexej Beljajev označovaný za sponzora vládní strany ponechat.

Použít ji údajně hodlal v projektu oživení Dubnického metalurgického kombinátu. Ten navzdory státní pomoci zkrachoval se stejným zdůvodněním už po půlroce – v polovině roku 2014. Místo mělo najít tisíc nových zaměstnanců, po projektu ale zůstala jen prázdná hala. Známým kontroverzním projektem je také zkrachovaná oceláren Slovakia Steel Mills ze Strážského. V jejím konkurzu uvízla také dotace České exportní banky ve výši 4,2 miliardy korun.

Jednostranní dohoda

Zlobu veřejnosti na Slovensku vyvolává také další východoslovenská ocelárna – U.S. Steel Košice. Ficova vláda se v rámci memoranda z roku 2013 zavázala novelizovat zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie tak, aby mohla být výroba elektřiny z hutních plynů způsobilá pro podporu doplatkem, jehož úroveň bude minimálně 80 eur za kilowatthodinu po dobu 15 let. U.S. Steel tak získal státní peníze za energii, kterou vyrábí jako vedlejší produkt při ocelářské činnosti. Stát dále spolufinancoval nákup nových kotlů košických oceláren tak, aby splňovaly parametry, které od nich požaduje Evropská unie.

CONTENT24

Vláda Roberta Fica přislíbila molochu zaměstnávajícímu přes deset tisíc lidí i další zlevnění elektřiny pro průmyslové podniky, úpravu poplatků za skladování firemního odpadu, či spolufinancování nákupu nových technologií snižujících produkci emisí. Výměnou za to firma slíbila, že po dobu pěti let nebude propouštět. Společnost dohodu nedodržela a už několik měsíců po sobě propouští desítky lidí měsíčně. Jak aktuálně uvedl deník pravda.sk, odboráři tlačí na stát, aby dohodu s firmou zrušil.


Čtěte také:

Stavba roku? Obchvat Bratislavy přijde na 50 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).