Menu Zavřít

Fed se začne zbavovat dluhopisů, úrokové sazby nezměnil

20. 9. 2017
Autor: čtk

Americká centrální banka (Fed) začne v říjnu snižovat objem svého portfolia dluhopisů, které nakupovala v rámci podpory ekonomiky po finanční krizi a hospodářské recesi.

Banka dnes v souladu s očekáváním rovněž oznámila, že se rozhodla ponechat svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny v rozpětí od 1,00 do 1,25 procenta. Signalizovala však, že stále počítá se zvýšením úroků na prosincovém zasedání.

Dolar díky vyhlídkám na růst úroků posílil vůči koši předních měn. Americké akcie naopak zamířily dolů.

Fed dnes rovněž zveřejnil nové ekonomické prognózy. Banka nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Spojených států se letos zvýší o 2,4 procenta. Zlepšila tak svou červnovou prognózu, podle které měl letošní růst činit pouze 2,2 procenta. Napřesrok banka očekává zpomalení růstu na 2,1 procenta a v dalším roce na 2,0 procenta.

BRAND24

Fed má nyní ve svém portfoliu dluhopisy americké vlády a cenné papíry kryté hypotékami v hodnotě kolem 4,2 bilionu dolarů (zhruba 92 bilionů Kč). V současnosti postupuje tak, že příjmy ze splacených dluhopisů investuje do nákupu nových cenných papírů. Od října však tyto reinvestice sníží o deset miliard dolarů měsíčně, napsala agentura Reuters.

Přečtěte si také:

Příliš velké a mocné na nezávislost? Centrální banky suplují roli vlád

Když lék je horší než nemoc: centrální banky vytvářejí bludný kruh

Přijetí eura: kdo v Evropě zchudl a kdo zbohatl?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).