Menu Zavřít

Evropský parlament: Erdoganovy ústavní změny zavřou Turecku cestu do Unie

26. 4. 2017
Autor: čtk/ap

Turecko si zavře dveře pro vstup do Evropské unie, pokud zavede ústavní změny, podpořené nedávným referendem. Řekla to dnes nizozemská europoslankyně Kati Piriová, která působí v EP jako zpravodajka pro Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterním rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že Turecko nehodlá čekat u dveří Evropské unie věčně a že v některých unijních státech se rozvíjí nepřátelství vůči Turecku a strach z islámu.

Piriová prohlásila, že zavede-li Erdogan všechny navrhované ústavní změny, jež rozšiřují jeho pravomoci, měla by EU formálně pozastavit přístupové rozhovory s Tureckem.

„Turecko se s takovou ústavou nemůže stát členem EU a nemá smysl pokračovat v diskusi o přistoupení,“ řekla Piriová před zahájením parlamentní debaty o Turecku.


Z Turecka dále čtěte:

Reuters: Trest smrti v rozděleném Turecku jen tak neprojde

Reuters: Trest smrti v rozděleném Turecku jen tak neprojde

Další tři měsíce. Turecko po referendu znovu prodloužilo výjimečný stav

 Příznivci prezidenta Erdogana slaví v ulicích vítězství v referendu


EP už loni přijal nezávazné usnesení, které doporučuje zmrazit přístupová jednání kvůli postupu Ankary proti údajným účastníkům nezdařeného puče. Usnesení ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit. Turecko zahájilo po pokusu o puč rozsáhlé čistky, v nichž stále pokračuje. Nově bylo v noci na dnešek zadrženo přes 800 lidí, celkem je ve věznicích od loňska kolem 40.000 osob. Většina z nich je podezíraná ze spojenectví s duchovním Fethullahem Gülenem, kterého Ankara označuje za zosnovatele převratu.

K debatě o možném pozastavení přístupových rozhovorů s Tureckem vyzval v pondělí eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn. Mělo by se o tom podle něj jednat na páteční schůzce ministrů zahraničí zemí EU na Maltě.

Erdogan v rozhovoru s Reuters řekl, že považuje za závažné, že se v „Evropě šíří islamofobie“. „EU zavírá Turecku své dveře, zatímco Turecko dveře nezavírá nikomu. Nebude-li jednat upřímně, budeme muset najít řešení. Nač čekat déle,“ řekl prezident. Zopakoval, co už řekl v minulosti, totiž, že Turecko může uspořádat podobné hlasování o členství v EU, jako bylo to v Británii. Podle Erdogana „brexit zajistil Británii klid v duši a země teď může směřovat k nové budoucnosti“.

BRAND24


Přečtěte si komentář:

Esej: Tluče Turek Turka

 Tluče Turek Turka - ilustrace


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).