Menu Zavřít

Embargo padlo. USA už mohou prodávat zbraně do Vietnamu

23. 5. 2016
Autor: ČTK

Americký prezident Barack Obama oznámil zrušení embarga na prodej amerických zbraní do Vietnamu. Obama je v asijské zemi na návštěvě jako třetí prezident USA od konce vietnamské války v 70.letech.

„Spojené státy ruší zákaz,“ řekl Obama na tiskové konferenci v Hanoji. Zdůraznil přitom, že rozhodnutí o zrušení embarga není namířeno proti regionální velmoci Číně, ale má dokončit dlouhý proces normalizace vztahů mezi Spojenými státy a Vietnamem.

Pekingu se nelíbí posilování amerických obranných svazků v oblastech, jež považuje za čínské území. Washington částečně zbrojní embargo zrušil v roce 2014, ale Vietnam si přál další uvolnění. Odůvodňoval to tím, že je nucen čelit územním nárokům Číny.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na dotaz týkající se zrušení embarga dnes uvedla, že Čína doufá, že rozvíjející se vztahy mezi USA a Vietnamem budou přispívat k posílení míru a stability v regionu. Prodej zbraní Vietnamu bude podle něj Washington posuzovat případ od případu, nebude již ale platit plošný zákaz vycházející z ideologických sporů mezi oběma zeměmi, konstatoval Obama.

Přečtěte si, co si Barack Obama myslí o Donaldu Trumpovi

Obama varuje před Trumpem: Politika není reality show

 Barack Obama

Američtí poslanci se snažili prezidenta přesvědčit, aby před zrušením požadoval zlepšení situace na poli lidských práv ve Vietnamu. Obama také dnes řekl, že jednotlivé prodeje zbraní budou záviset na tom, jak Vietnam bude plnit své závazky dodržování lidských práv.

BRAND24

Spolupráce podniků

Obama odjel do Asie, aby kromě Vietnamu zavítal také do Japonska. Cílem jeho cesty je posílit ekonomické a bezpečnostní vztahy. V Japonsku hodlá navštívit jako první prezident USA Hirošimu.

Americký prezident se setkal se svým vietnamským protějškem Tran Dai Quangem a oba se zúčastnili podpisu několika obchodních smluv mezi americkými a vietnamskými podniky. Podle Bílého domu činí hodnota dohodnutých kontraktů více než 16 miliard dolarů (385 miliard korun).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).