Menu Zavřít

Ekonacisté a tábory á la Hitlerjugend. Němečtí extremisté navazují na „tradice“

20. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Dlouhé minuty stání v pozoru, rozpoznání politických nepřátel, vzpomínání na předválečné hranice Německé říše, večer zpívání národoveckých písní u ohně. Případně útěk od civilizace k biozemědělství s nádechem nacionálního sepětí s půdou. To jsou nové trendy extrémní pravice v současném Německu. Německé úřady si nedělají starosti.

Na první pohled připomíná dětský stanový tábor skautskou variantu. Děti si ale z mechu a kůry nestaví domečky pro zvířátka, ale vyřezávají model Německé říše v hranicích z roku 1937, hodiny pochodují v uzavřené formaci nebo v uniformách stojí v pozoru. Mají i lekce rasové výchovy a u táboráku pějí písně Hitlerjugend.

To je současná mládežnická organizace Sturmrvögel (ve znaku mají mořškého ptáka buřňáka), jež vznikla ze zakázané organizace Wiking-Jugend (operovala v SRN letech 1952 až 1994) a odkazuje na nacistickou obdobu Hitlerjugend.

V prostředí těchto dětských táborů si německá neonacistická scéna vychovává své nové kádry, uvedl Marius Hellwig z nadace Amadeu-Antonio-Stiftung, jež bojuje proti rasismu, pravicovému extremismu a antisemitismu (nadace je pojmenována po angolském dělníkovi Amadeu Antoniu Kiowovi, jenž se stal první obětí neonacistů po sjednocení Německa v prosinci 1990).

I když je organizace Sturmvögel aktivní, pro německé úřady neporušuje německou legislativu. Podle serveru addn.me v dubnu její členové odjížděli z Drážďan na velkou výpravu do okolních zemí, v úvahu připadá i území bývalých Sudet.

Podle bavorské pobočky německé kontrarozvědky není důvod mládežnickou organizaci sledovat, protože nevykazuje závažné extrémistické tendence, míní německé ministerstvo vnitra.


Nechtěné dědictví ve Skotsku:

Bývalý esesman odkázal miliony spřáteleným skotským penzistům

Příslušník nechvalně proslulého elitního Hitlerova oddílu Waffen SS, Heinrich Steinmeyer, pobýval v zajateckém táboře při skotském městečku Comrie


„Úřady by si měly dávat pozor na tuto organizaci. Už jenom pro dobro dětí, které hodinu stojí v pozoru a je jim vštěpován obraz politického nepřítele,“ míní Adrea Röpkeová, politoložka, jež se zaměřuje na pravicový extremismus.

Německý deník Süddeutsche Zeitung upozornil i na to, že se neonacisté v Německu barví na první pohled do zelena tím, že ze sebe často dělají biofarmáře, ženy se živí jako porodní asistentky. Pod zeleným povrchem se ale skrývá hnědá ideologie. Nejvíce aktivní jsou na východě země, například ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Často vystupují jako ochránci přírody a zvěře, upozornil Hellwig na tyto „ekonacisty“. Alarmující je pak to, že jejich děti jsou členy zmíněné organizace Sturmvögel, kde naplno nasávají nenávistnou ideologii.

BRAND24

Související články:

Poklad, nebo zástěrka? Britové prý našli v nacistickém vraku zlato za miliardy

Hitler nebyl nemocný. Měl jen absťák


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).