Menu Zavřít

Egypt si během návštěvy Kushnera stěžoval na zmrazení americké pomoci

23. 8. 2017
Autor: CC BY 2.0: DVIDSHUB via Flickr

Egypt během dnešní návštěvy zetě amerického prezidenta Jareda Kushnera kritizoval zmrazení vojenské pomoci, kterou Spojené státy dlouhá léta Káhiře poskytovaly. S Kushnerovou delegací se přesto sešel egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí i prezident Abdal Fattáh Sísí.

Nejmenovaní činitelé citovaní agenturou Reuters uvedli, že rozhodnutí o zmrazení části pomoci odráží odhodlání USA Egypt nadále vojensky podporovat, zároveň ale ukazuje na rozhořčení Washingtonu nad tím, jak Káhira přistupuje k lidským právům. Spojené státy například kritizují nový egyptský zákon o regulaci nevládních organizací, který je považován za nástroj proti opozici.

Agentura AP původně napsala, že Egypt zrušil plánovanou úvodní schůzku Šukrího s Kushnerem, zřejmě na protest proti zastavení americké pomoci. Následně ale agentura informovala, že se Šukrí zúčastnil pozdějšího Sísího jednání s Kushnerovou delegací. Ta zahrnuje zástupkyni poradce pro otázky národní bezpečnosti Dinu Powellovou a vyjednávače Jasona Greenblatta, který má na starosti také blízkovýchodní problematiku.

Podle amerických zákonů musí před uvolněním financí vydat ministr zahraničí Rex Tillerson osvědčení, že Egypt dodržuje lidská práva, případně udat, že americká pomoc je v národním zájmu, poznamenala agentura AP. Ta dále s odvoláním na své zdroje napsala, že Tillerson uvolnění peněz podepsal, ale jejich poskytnutí odložil.


USA navrhly další sankce na KLDR. Omezením exportu by přišla o 22 miliard

 Kim Čong-un


Egypt spolu s Izraelem a Jordánskem patří k největším příjemcům americké vojenské pomoci, Káhira každoročně dostává podporu ve výši 1,3 miliardy dolarů (29 miliard korun). S touto částkou v příštím fiskálním roce počítá v rozpočtu i administrativa prezidenta Donalda Trumpa.

V roce 2013 Spojené státy vojenskou a finanční pomoc Egyptu dočasně zmrazily v reakci na násilnosti po armádním puči, který svrhl demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, následujícího roku ji ale obnovily.

Egypt spolu s Izraelem a Jordánskem patří k největším příjemcům americké vojenské pomoci. Egypt a Jordánsko jako jediné arabské státy podepsaly s Izraelem mírovou dohodu. Rozhovory o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu zůstávají pozastavené po neúspěchu americké iniciativy v roce 2014. Spojené státy jsou dlouhodobě spojencem Izraele.

BRAND24

Kushner již v rámci své cesty navštívil Jordánsko, Saúdskou Arábii a Katar. Z Egypta odlétá do Izraele, kde má odděleně jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Podle AP se ale neočekává žádný velký průlom.

Přečtěte si také:

Skutečně účinné sankce na Severní Koreu může uvalit jedině Čína

Trump s výhružkami Venezuele narazil. Země Latinské Ameriky se za Madura postavily

Oko za oko. Američané chtějí hackerům posílat viry zpátky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).