Menu Zavřít

Dvojnásobný vývoz německých zbraní. Ministr jej chtěl omezovat

4. 7. 2016
Autor: Flickr Sérgio Crahan

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel čelí kritice opozice. Při svém nástupu chtěl výrazně omezovat export zbrojního průmyslu. Za jeho působení v úřadu se vývoz zdvojnásobil. Více než Německo z prodeje zbraní utrží jen Spojené státy a Rusko.

Německé zbrojovky v loňském roce vyvezly nejvíce produkce za dlouhá léta. Export dosáhl objemu 7,86 miliardy eur. Masivní nárůst oznámil ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Pro německá média ale odmítl, že by selhal ve své misi snižování vývozu tohoto artiklu.

Gabriel se zaštiťuje neodvolatelnými kontrakty dohodnutými předchozí vládou CDU a FDP a také tím, že export směřuje do bezpečných spojeneckých zemí. To jistě platí o zakázce tankovacích letadel pro Velkou Británii za jednu miliardu eur, která měla nemalý podíl na růstu exportu. Méně už o dodávce bojových obrněnců Kataru, který platí za sponzora teroristické organizace Islámský stát a angažuje se v občanské válce v Jemenu. Podobné pozdvižení vzbuzuje i vyzbrojování Saúdské Arábie německými zbraněmi.

Gabriel tvrdí, že zakázku pro Katar dohodla a schválila již předchozí vláda a on z ní nemohl vycouvat. Jako svůj úspěch prezentuje fakt, že vývoz malých zbraní, jako jsou samopaly nebo protitankové granáty, klesl na nejnižší úroveň za 15 let. „Tyto zbraně jsou mimořádně nebezpečné, protože jsou to zbraně občanských válek,“ tvrdí ministr. Na celkovém objemu exportu však mají minimální podíl. Podle zprávy ministerstva o vývozu zbrojařů klesl vývoz tohoto typu zbraní ze 47 na 32 milionů eur.

Gabriel se setkal s masivní kritikou opozice. Podle Agnieszky Bruggerové ze Zelených ministr selhal a vsadil na laciné výmluvy. Bruggerová tvrdí, že kontrakty jako ten s Katarem lze vypovědět, i když jsou spojeny s výplatou kompenzace. „Považuji to za menší zlo, než zásobovat zbraněmi zemi, která je ve válce,“ řekla.

BRAND24

V roce 2014 vláda schválila vývoz zbraní za 3,97 miliardy eur. O rok dříve dosáhl export objemu 5,85 miliardy.


Přečtěte si o exportu českých zbrojařů:

Zbrojařům se daří. Loni vyvezli zbraně za 15 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).