Menu Zavřít

Duda chystá veto. Polský prezident vrátí kritizované zákony o soudech poslancům

24. 7. 2017
Autor: Radosław Czarnecki, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Polský prezident Andrzej Duda se rozhodl vetovat dva kontroverzní zákony o nejvyšším soudu a o soudní radě, které navzdory kritice opozice i Evropské komise prosadila vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Prezident to dnes oznámil před televizními kamerami, krátce před schůzkou s předsedkyní nejvyššího soudu. Proti novým zákonům v Polsku demonstrovaly v posledních dnech tisíce lidí.

„V programu PiS nebylo zmínky o kontrole nad nejvyšším soudem, ani o tom, že generální prokurátor bude rozhodovat o tom, kdo bude soudcem, a kdo ne,“ řekl Duda, který sám z PiS vzešel. Generálním prokurátorem je v Polsku z titulu své funkce ministr spravedlnosti.

Prezident rovněž řekl, že polská justice potřebuje nápravu a že je velmi špatné, pokud se soudci považují za nejdůležitější kastu. Změny je ale nutné uskutečňovat tak, aby nenastal rozkol ve společnosti a aby se lidé nebáli svého státu, řekl. Oba zákony je podle něj nutné upravit tak, aby se staly přijatelnými. „Doufám, že se zákony podaří připravit během dvou měsíců,“ řekl.

Večer pak ve veřejnoprávní televizi vysvětlil, že se rozhodl vetovat dva ze tří justičních reformních zákonů, aby zajistil jejich soulad se základním zákonem země.


Čtěte o rostoucím vlivu církve v Polsku:

Ježíš je v Polsku králem. Státní firmy se obrací k Panně Marii

Socha Ježíše krále ve městě Swiebodzin. Jedná se o nejvyšší sochu Ježíše Krista na světě.


„Reformy soudního systému připravené parlamentem do značné míry naplnily očekávání veřejnosti,“ uvedl. „Avšak jako prezident je nemohu přijmout a využívám práva veta, protože vyžadují změny, jež zajistí jejich soulad s ústavou,“ dodal v prohlášení k národu. Zároveň slíbil, že brzy představí vlastní návrh reformy justice.

Odpoledne za prezidentem kvůli jeho rozhodnutí přijela premiérka Beata Szydlová a předsedové obou komor parlamentu. Jednání se konalo za zavřenými dveřmi a jeho účastníci po skončení novinářům nic neřekli.

Předsedkyně vlády si až večer rovněž ve veřejnoprávní televizi postěžovala, že krok šéfa státu zpomalí nezbytné reformy. „Všichni si přejeme žít ve spravedlivém Polsku, proto je nezbytná reforma soudů. (…) Dnešní prezidentovo veto práci na této reformě zpomalí,“ řekla.

PiS chystá tlak na Dudu

Zároveň prohlásila, že vláda „neustoupí tlaku ulice a zahraničí“, se zjevnou narážkou na současné velké protesty proti justiční reformě v zemi a na ostrou kritiku zaznívající z Evropské unie kvůli obavám o stav právního státu v Polsku. Předpokládá se, že představitelé PiS se ještě budou snažit přimět hlavu státu ke změně stanoviska.

Dudův mluvčí Krzysztof Lapiński ale v televizi TVN24 k rozhovoru prezidenta s premiérkou a šéfy parlamentních komor uvedl, že prezident své rozhodnutí odmítnout problematické justiční zákony nezměnil. Podle jeho vyjádření prezident není „hluchý ani slepý“ vůči protestům v celé zemi. Dodal, že Dudovo rozhodnutí vychází z hluboké analýzy faktů a z konzultací.

BRAND24

PiS má v obou komorách polského parlamentu většinu. Strana tvrdila, že polská justice potřebuje očistu, jakou od pádu komunismu nezažila, a že soudní reforma má lidem vrátit spravedlnost. Kritici ale poukazovali na to, že sporné zákony zajistí parlamentní většině a vládě premiérky Szydlové moc nad soudy, a prakticky tak zruší dělbu moci, která je základem demokracie. To by podle nich umožnilo předsedovi PiS Jaroslawu Kaczyńskému nastolit v Polsku autoritářský režim.

Dále čtěte:

Bruselská inkvizice neuspěje. Orbánovo Maďarsko stojí za Polskem

Přijdete o dotace, hrozí Jourová Polsku kvůli zákonu o nejvyšším soudu

Jak naplnit pravidla EU? Snižte výdaje a zlepšete výběr daní, nabádá MMF Polsko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).