Menu Zavřít

Do Norska dorazilo k nevoli Rusů 300 amerických vojáků

16. 1. 2017
Autor: čtk/AP

Asi 300 amerických vojáků dnes dorazilo do Norska, kde se budou na zkoušku účastnit výcviku. Nasazení příslušníků americké armády v zemi, která sdílí téměř 200kilometrovou hranici s Ruskem, vyvolalo kritiku Moskvy. Informovala o tom agentura AFP.

Norská vláda v říjnu vyhověla žádosti Spojených států, aby jejich vojáky na svém území přijala. Nejde o vytvoření stálé základny USA v zemi, Američané mají na norské základně pobýt 12 měsíců, přičemž v polovině roku se uskuteční rotace. V průběhu roku 2017 bude přítomnost amerických vojáků posouzena s myšlenkou na možné prodloužení jejich pobytu, napsala norská tisková agentura NTB.

Norsko od počátku zdůrazňuje, že operace nijak nesouvisí s rostoucím napětím mezi Západem a Ruskem kvůli krizi na Ukrajině a konfliktu v Sýrii. Rozmístění příslušníků americké armády na norském území se ale časově shoduje s vysláním několika tisíc amerických vojáků do Polska, píše agentura Reuters.

„Vzhledem k několika vyjádřením ze strany Norska, že se necítí být Ruskem ohroženo, bychom rádi porozuměli tomu, proč Norsko usiluje o zvýšení svého vojenského potenciálu rozmístěním amerických jednotek (na základně Vaernes),“ uvedl již dříve k vyslání vojáků USA do Norska mluvčí ruského velvyslanectví v Oslu Maxim Gurov.

Američtí vojáci budou cvičit spolu se svými norskými kolegy na letecké základně Vaernes nedaleko Trondheimu. „První čtyři týdny podstoupí základní zimní výcvik, budou se učit lyžovat a také budou cvičit přežití v arktických podmínkách,“ řekl mluvčí norské posádky na základně Vaernes Rune Haarstad.

Norsko se v roce 1949 stalo zakládajícím členem Severoatlantické aliance, v rámci které s USA spolupracuje. Aby uklidnilo Sovětský svaz, zavázalo se tehdy, že nedovolí cizím vojskům vstup na své území. Později ale tento závazek zmírnilo, aby umožnilo společná vojenská cvičení se zahraničními armádami na norském území.


Americko-ruské vztahy jsou napjaté. Čtěte více:

Trump kormidlem hned neotočí, nedělá si iluze Rusko

Trump zváží zrušení sankcí proti Rusku. Pokud Moskva pomůže s teroristy

BRAND24

Trump: Za hackerskými útoky mohlo stát Rusko, s Putinem se dohodnu

Nový americký prezident Donald Trump zkazkám o údajném ruském hackerském útoku na centrálu americké demokratické strany evidentně nevěří.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).