Menu Zavřít

Do EU loni dorazilo o dvě třetiny méně migrantů než v roce 2015

6. 1. 2017
Autor: čtk/ap

Do Evropy v loňském roce po dvou hlavních námořních trasách dorazilo o dvě třetiny méně migrantů než v roce 2015. Oznámila to dnes evropská pohraniční agentura Frontex. Celkem břehů evropského kontinentu loni dosáhlo 364 tisíc migrantů. Zatímco do Řecka jich dorazilo ve srovnání s předcházejícím rokem výrazně méně, Itálie loni zaznamenala nový rekord v počtu příchozích.

Na poklesu počtu migrantů připlouvajících na řecké ostrovy v Egejském moři má zásluhu především dohoda, kterou loni v březnu uzavřela Evropská unie s Tureckem a která unii umožňuje vracení části imigrantů na turecké území. Podle Frontexu do Řecka v roce 2016 dorazilo o téměř 80 procent méně migrantů než v roce 2015. Celkem jich bylo 182 500 a většinou pocházeli ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

V souvislosti s úbytkem migrantů přicházejících do Řecka klesl také počet lidí, kteří se snažili dál do střední Evropy dostat po takzvané balkánské stezce. Zatímco v roce 2015 to bylo podle Frontextu 764 tisíc lidí, loni to bylo 123 tisíc.


Přečtěte si o výjimce z minimální mzdy, která možná v Německu bude čekat na uprchlíky bez kvalifikace:

Pod minimální mzdou: Němci zvažují výjimku pro nekvalifikované uprchlíky

nezaměstnaný uprchlík vyplňuje v Německu pracovní formulář


Většina migrantů volila v loňském roce výrazně nebezpečnější cestu do Evropy z libyjských břehů přes Středozemní moře do Itálie. Většinou se jednalo o migranty ze subsaharských zemí - Nigérie, Eritreje, Guineje, Pobřeží slonoviny a Gambie. Loni italských břehů dosáhlo rekordních 181 tisíc lidí, což je o dvacet procent více než v roce 2015.

Podle dnešní zprávy Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na cestě ze severní Afriky na jih Evropy přes Středozemní moře loni zahynulo 5079 lidí. V současnosti však organizace ještě zjišťuje osud dalších asi 300 lidech, kteří možná rovněž utonuli. Na celém světě přitom loni při pokusu dostat se z jedné země do druhé zahynulo 7495 migrantů a uprchlíků.

O uprchlících čtěte více:

CONTENT24

Německé výdaje na uprchlíky zvyšují ekonomický růst

Z Německa letos dobrovolně odešlo nejvíce migrantů za 16 let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).