Menu Zavřít

Další oběť Panamských dokumentů. Pákistánský premiér podal demisi

28. 7. 2017
Autor: čtk/ap

Pákistánský premiér Naváz Šaríf dnes rezignoval. Stalo se tak poté, co ho nejvyšší soud shledal nezpůsobilým zastávat funkci pro obvinění z korupce. V prohlášení Šarífova úřadu se nicméně uvádí, že Šaríf má vůči verdiktu "velké výhrady" a že je připraven využít všechny své "právní možnosti".

Šarífova Pákistánská muslimská liga má v parlamentu většinu a očekává se, že jmenuje nového předsedu vlády, který by úřad zastával do voleb plánovaných na příští rok, napsala agentura Reuters.

„Naváz Šaríf je nezpůsobilý zastávat úřad,“ sdělil nejvyšší soud. „Nemůže již být čestným členem parlamentu a končí v úřadu premiéra,“ dodal. Jak uvedla agentura AP, podle pákistánských zákonů má nejvyšší soud pravomoc premiéra z funkce odvolat.

Soud rovněž nařídil, aby bylo zahájeno vyšetřování premiéra a jeho rodinných příslušníků pro podezření z korupce. Šaríf v minulosti opakovaně odmítl, že by jednal nezákonně, a tvrdí, že obvinění jsou politicky motivována. Šarífovi spojenci hovoří o spiknutí.

Vyšetřovací komise jmenovaná Nejvyšším soudem již počátkem tohoto měsíce dospěla k závěru, že Šarífova rodina nahromadila podstatně větší bohatství, než odpovídá jejím příjmům.

V uniklých dokumentech z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, která daným osobám pomáhala peníze ukrývat, je zmíněna Šarífova dcera a dva jeho synové. Skandál vyšel na světlo loni v dubnu.

Luxusní byty v Londýně

Převádění peněz do offshoreových firem samo o sobě není nezákonné. Podle expertů ale dokumenty mohou poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Zpráva pákistánské vyšetřovací komise se zaměřila mimo jiné na to, kde Šarífova rodina získala prostředky na koupi několika luxusních bytů v Londýně. Podle vyšetřovatelů, kteří premiéra a jeho příbuzné dva měsíce vyslýchali, výnosy z podnikání Šarífa a jeho příbuzných nemohly na zakoupení takto drahých nemovitostí stačit.

Zpráva rovněž poukázala na podezřelé finanční dary a půjčky od firem se sídlem v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Británii, které mířily k Šarífovi, jeho synovi a společnostem s nimi spojeným.

BRAND24

Premiérova rodina již dříve vlastnictví offshoreových firem přiznala, nezákonné jednání ale popírá.

Naváz Šaríf (67)
Šaríf byl premiérem v letech 1990-1993, 1997-1999 a naposledy od června 2013 do července 2017, vždy byl odvolán či sesazen.
Naposledy se šéfem exekutivy stal poté, co jeho Pákistánská muslimská liga (PML-N) vyhrála volby v květnu 2013. V červnu 2013 se pak stal předsedou vlády, což bylo poprvé za 66 let dějin Pákistánu, kdy nová civilní vláda převzala moc od předchozí civilní vlády; v minulosti v Pákistánu vládly v přestávkách vojenské kabinety.
V posledních letech prosazoval boj proti islamistickým radikálům zejména na severozápadě Pákistánu. V ekonomické oblasti se mu spíše dařilo, makroekonomickou stabilitu zajistila pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 6,7 miliardy dolarů (162 miliard korun) či investice z Číny ve výši 46 miliard dolarů (1,17 bilionu korun).
Skandál kolem tzv. Panamských dokumentů, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů, vyšel na světlo loni v dubnu. Vyšetřovací komise jmenovaná Nejvyšším soudem dospěla k závěru, že Šarífova rodina nahromadila podstatně větší bohatství, než odpovídá jejím příjmům. Letos v dubnu přitom Nejvyšší soud uvedl, že premiér Šaríf může zůstat u moci, protože proti němu nejsou dostatečné důkazy korupčního chování.

Dále čtěte:

Německo v boji proti daňovým podvodům koupilo za miliony Panamské dokumenty

Izolujme daňové ráje. Jsou jako teroristé, vyzývá ekonom Stiglitz

Pirátské listy: Komu poslouží tzv. kauza Panama Papers?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).