Menu Zavřít

Další dodávky plynu i elektrárna: Putin s Orbánem si notovali

2. 2. 2017
Autor: čtk

Maďarsko a Rusko se dohodly na zahájení jednání o prodloužení smlouvy o dodávkách ruského plynu, která vyprší v roce 2021, řekl dnes maďarský premiér Viktor Orbán po schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Budapešti. Připomněl také, že padla většina překážek bránících rozšíření jediné maďarské jaderné elektrárny Paks. Dostavbu mají provést a financovat Rusové.

Evropská komise loni zastavila vyšetřování skutečnosti, že Maďaři zadali ruskému koncernu Rosatom zakázku na výstavbu dvou nových bloků bez veřejné soutěže. Další vyšetřování ale má zjistit, zda Orbánův kabinet neporušuje unijní pravidla poskytování státní pomoci. Toto rozhodnutí podle dnešního Orbánova vyjádření „přijde brzo“.

Stavba má být z větší části financována státním úvěrem od Ruska ve výši deseti miliard eur (270 miliard Kč). Putin dnes k tomu podle agentury Reuters řekl, že za určitých podmínek by Moskva mohla dostavbu financovat celou.

Dodal také, že je „technologicky možné“, aby do Maďarska proudil plyn přes plánovaný kontroverzní plynovod Nord Stream 2. Rusko by podle něj nicméně mohlo pokračovat v přepravě plynu přes Ukrajinu, pokud by to bylo „proveditelné“.

Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. V dopise Evropské komisi z listopadu 2015 vyslovily k Nord Stream 2 výhrady Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům Evropské unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

BRAND24


Přečtěte si, jak vidí Orbán roli Maďarska:

Orbán: Maďarsko je na straně vítězů. Levice ztratila půdu pod nohama

Střídání stráží v Sándorově paláci, oficiálním sídle maďarského prezidenta v metropoli Budapešti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).