Menu Zavřít

ČSSD zatím Altnerovi 337 milionů nepošle

14. 4. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro E15

Sociální demokraté měli dnes do půlnoci zaplatit Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun za to, že jim kdysi vysoudil Lidový dům. Nicméně ČSSD tak zatím neučiní. Podle Jiřího Chvojky, který stranu ve sporu s Altnerem mediálně zastupuje, uspokojí ČSSD nejdříve nároky Altnerových věřitelů, kteří se jí přihlásili s exekučními příkazy, a chce rovněž vyčkat na rozhodnutí Nejvyššího soudu, ke kterému se strana dovolala.

„ČSSD se důvodně obává, že zaplatí-li panu Altnerovi astronomickou částku přiznanou rozhodnutím odvolacího soudu, se kterým zásadně nesouhlasíme, tyto peníze v případě úspěchu před Nejvyšším soudem již nikdy neuvidí. Nechceme, aby celá částka zmizela kdesi v Panamě nebo jiném daňovém ráji,“ řekl Chvojka.

Strana má podle něj díky úvěru peníze na zaplacení celého dluhu, „Chce ale mít jistotu, že v případě, že se svým dovoláním uspěje u Nejvyššího soudu, bude moci na tyto finanční prostředky dosáhnout,“ dodal. Právě proto ČSSD požádala Nejvyšší soud, aby odložil vykonatelnost rozsudku Městského soudu v Praze, který straně nedávno nařídil, aby Altnerovi zaplatila 337 milionů korun. Toto rozhodnutí by mohlo zřejmě padnout už v horozontu několika málo měsíců.

Jak pyne z rozsudku městského soudu, ČSSD se bude čekání dál prodražovat, ovšem daleko volnějším tempem. Až do rozsudku městského soudu částka narůstala kvůli smluvní pokutě o 0,3 procenta denně, nyní půjde o úrok z prodlení ve výši 10 procent ročně.

Smutný vzkaz pro zemi

Podle Altnerova syna - advokáta Patrika Altnera - je chování sociální demokracie hodně smutným vzkazem pro tuto zemi i pro všechny české věřitele. „Poté, co rozhodl městský soud, jsem měl dojem, že v sociální demokracii už nejsou takové struktury a papalášové jako byl pan Paroubek a doufal jsem, že se ve vedení strany objevili lidé, kteří si uvědomují, že dodržování smluv a pravomocných rozsudků je důležité pro tuto zemi. Bohužel, z následného postupu ČSSD jsem zklamán,“ řekl Euru Patrik Altner.

Zároveň dodal, že se ho osobně dotýkají řeči o Panamě a daňových rájích. „Nevím, jaký má ČSSD vztah k ukládání peněz v daňových rájích, já ale za mého otce i za sebe mohu místopřísežně prohlásit, že jsme takto nikdy nepostupovali,“ doplnil Patrik Altner.

Jediný právník...

V Lidovém domě sídlila sociální demokracie od roku 1907 až do násilného sloučení s KSČ v roce 1948. Na začátku 90. let se zdálo, že obnovená ČSSD Lidový dům prostě jen převezme, ovšem ministerstvo financí tezi o kontinuitě strany odmítlo a stejný názor měl v září 1996 i Krajský obchodní soud v Praze. Právě tehdy přivedl místopředseda strany Ivo Svoboda Altnera. Advokát poté - v květnu 1997 - podepsal s tehdejším předsedou ČSSD Milošem Zemanem mandátní smlouvu.

Altner se zavázal, že vysoudí Lidový dům, okolní pozemky a také zadržované nájemné, které za užívání Lidového domu platila společnost B. H. Centrum. Pokud by prohrál, nedostal by nic, v případě úspěchu měl nárok na odměnu ve výši 10 procent z hodnoty Lidového domu, pozemků i nájemného. „Byl jediný právník, který nás byl ochoten zastupovat prakticky bez nároku na honorář. (…) v té době jsme ale nikdo nevěřili, že ten soud vyhrajeme,“ přiznal v únoru 2007 deníku Dnes Zeman.

V lednu 2000 uspěl Altner u Ústavního soudu a ČSSD dostala, co jí náleželo O půl roku později poslal Altner straně faktury, ve kterých žádal za své služby zhruba 145 milionů korun – přes 50 milionů za vysouzení Lidového domu, 72 milionů za pozemky, 18,5 milionu za zadržované nájemné (právě to nedávno soud Altnerovi spolu s obří smluvní pokutou přiznal) a zbytek za úroky ze zadržovaného nájemného.

BRAND24

ČSSD zaplatila jen část

Bylo to hodně a ČSSD smlouvu nedodržela. Altnerovi zaplatila jen za vysouzení Lidového domu, a to ještě jen z části. Třetinu z oněch zhruba 50 milionů (16,8 milionu) mu poslala na účet a zbylé dvě třetiny (33,6 milionu) složila do soudní úschovy. Nebylo to zrovna fér a navíc ani moc chytré - Altner si to nenechal líbit a na stranu promptě podal několik žalob.

Spor se poté neuvěřitelně táhl a výsledkem je oněch nedávno přiznaných 337 milionů za zadržované nájemné. Mimochodem definitivně ukončený není ani spor o 72 milionů za vysouzené pozemky, ve kterém jde aktuálně spolu se smluvní poutou o více než miliardu korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).