Menu Zavřít

ČSSD by do boje o Hrad mohla vyslat Štěcha či Zaorálka. Rozhodne se asi v létě

26. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

V ČSSD se vede intenzivní debata o možném prezidentském kandidátovi, řekl po jednání grémia sociální demokracie předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka. Nejčastěji podle něj padají jména ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a předsedy Senátu Milana Štěcha (oba ČSSD). Sociální demokraté by o své podpoře do voleb hlavy státu měli rozhodnout v listopadu, pokud by však našli uvnitř či v blízkém okolí strany spřízněnou osobnost, chtěl by Sobotka uzavřít diskusi během léta.

Debata v ČSSD se po nedávném sporu prezidenta Miloše Zemana se Sobotkou kvůli odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) zintenzivnila. „Jak mluvím s našimi členy a voliči, tak slyším různá jména. Často slyším jména Milana Štěcha, Luboše Zaorálka, ale objevila se i některá další,“ řekl Sobotka novinářům.

Členové podle něj debatují o tom, zda sociální demokracie disponuje silnou osobností, která by se zároveň do kandidatury chtěla pustit. „Nebo jestli zůstaneme u podpory některého ze stávajících kandidátů. Tu diskusi uzavřeme nejpozději v listopadu,“ uvedl. Pokud by se ale našla spřízněná osobnost, rád by diskusi ukončil v průběhu léta.

Sobotka odmítl komentovat, zda ČSSD neuvažuje například i o šéfovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském. „Já teď nechci rozšiřovat okruh jmen, která bych teď veřejně zmiňoval,“ uvedl Sobotka.


Prezidentský kandidát Drahoš už sbírá miliony. Přečtěte si více

 Mezi prvními se prezidentskému kandidátovi Jiřímu Drahošovi na petici podepsali lidé z jeho týmu


V polovině května Sobotka řekl, že mezi kandidáty na Hrad nevidí ČSSD levicového uchazeče. Uvažuje proto o vlastním, který by se podle Sobotky postavil mocenskému paktu mezi prezidentem Milošem Zemanem a předsedou ANO Andrejem Babišem. Odmítl ale, že by mohl na Hrad kandidovat sám.

BRAND24

Zatím jsou podle dubnového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas největšími protivníky současného prezidenta Zemana textař a podnikatel Michal Horáček a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

O prezidentských kandidátech dále čtěte:

Průzkum: Zeman s 37 procenty jasně v čele, Horáček s Drahošem zaostávají

Splněno. Horáček věří, že už má potřebných 50 tisíc podpisů

Zeman odstartoval sběr nominací na prezidenta. První podpis přidala manželka Ivana


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).