Menu Zavřít

Čína podala protest na Trumpa. Mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu

3. 12. 2016
Autor: ČTK

Budoucí americký prezident Donald Trump v pátek telefonicky mluvil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Šlo o první takový kontakt od konce 70. let. Čínské ministerstvo zahraničí proti telefonátu protestovalo a vyzvalo USA k pokračování v politice jedné Číny. Tu Washington praktikuje od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem. Bílý dům oznámil, že na dosavadním postoji USA se Trumpovým telefonátem nic nemění.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že kvůli telefonátu podalo protest k „relevantní straně“ ve Spojených státech. Dále uvedlo, že základem americko-čínských vztahů je politika jedné Číny, a vyzvalo Spojené státy, aby se této politiky držely. USA by podle Pekingu měly také obezřetně zacházet s tchajwanskou otázkou, aby se vyhnuly zbytečnému narušení čínsko-amerických vztahů.

Šéf čínské diplomacie Wang I již předtím označil telefonát za „malý trik Tchaj-wanu“ a vyjádřil naději, že USA „nezmění politiku jedné Číny, kterou dlouhodobě vyznávají vlády Spojených států“. Wang I rovněž připomněl, že s čínským prezidentem mluvil Trump již krátce po svém vítězství v prezidentských volbách. V tomto rozhovoru podle Wanga Trump vyzdvihl Čínu jako velkou zemi.

Bílý dům, jemuž stále šéfuje prezident Barack Obama, k telefonátu uvedl, že se nic nemění na postoji USA a jejich „politice jedné Číny“. „Zůstáváme pevně oddáni politice jedné Číny,“ uvedl mluvčí Obamovy Národní bezpečnostní rady Ned Price. „Naším základním zájmem jsou mírové a stabilní vztahy přes Tchajwanský průliv,“ dodal.

Podle Tchaj-wanu by Čína měla na rozhovor Trumpa s prezidentkou nahlížet s rozvahou. „Vyzýváme Čínu, aby se postavila nové situaci v asijsko-tichomořském regionu a spolupracovala s námi na rozvíjení příznivých vztahů novým způsobem, který přispěje k míru, prosperitě a stabilitě regionu,“ uvedl tchajwanský vládní úřad, který má na starost vztahy s Čínou.

Trumpova mluvčí Hope Hicksová telefonát mezi Trumpem a tchajwanskou prezidentkou potvrdila. Podle ní oba státníci konstatovali, že „mezi Tchaj-wanem a USA existují blízké hospodářské, politické a bezpečnostní vztahy“.

Trump později na twitteru zdůraznil, že iniciativa vzešla od Cchaj Jing-wen. „Prezidentka Tchaj-wanu MI ZATELEFONOVALA, aby mi blahopřála k získání prezidentského úřadu. Děkuji!“ napsal Trump na twitteru. Cchaj na to vzápětí reagovala s tím, že „obě strany se na kontaktu předem domluvily“.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil samostatnost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Tchaj-wan uznává jen 22 zemí světa.

BRAND24

Jeden z představitelů zastupitelského úřadu Tchaj-wanu ve Washingtonu uvedl, že Trumpův rozhovor znamená „historický“ první kontakt mezi americkým a tchajwanským vůdcem od přerušení diplomatických vztahů mezi Washingtonem a Tchaj-pejí v roce 1979. Od té doby udržují USA s Tchaj-wanem jen neoficiální vztahy, Washington ale nadále dodává Tchaj-peji zbraně, „aby jí pomohl udržet schopnost se bránit“.

Trump také na to na twitteru poukázal. „Je zajímavé, že Spojené státy prodávají Tchaj-wanu vojenský materiál za miliardy dolarů, a já bych přitom neměl přijmout blahopřejný telefonát,“ napsal.

Čtěte dále:

Odstoupením od obchodních dohod Trump pomůže Číně

Novým Šéfem americké obrany je „šílený pes" Mattis

Trump se tvrdě opřel do Castra: Brutální diktátor, který utlačoval vlastní lid


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).