Menu Zavřít

Čína má být aktivnější při jednání s KLDR, shodli se Pence s Abem

18. 4. 2017
Autor: čtk

Americký viceprezident Mike Pence se dnes v Tokiu setkal s japonským premiérem Šinzóem Abem. Vedle hospodářství probrali oba politici i postup vůči Severní Koreji. Shodli se na tom, že ve vztahu k ní by měla Čína zastávat aktivnější roli. V ekonomické oblasti začaly země jednat o možnosti dvoustranného obchodu, informovala dnes agentura Reuters. Japonsko je druhou zastávkou Pence při jeho desetidenní cestě po Asii.

„Období strategické trpělivosti vůči Severní Koreji skončilo a ve hře jsou všechny možnosti, prezident Trump je připraven úzce spolupracovat s Japonskem, Jižní Koreou, se všemi našimi spojenci v tomto regionu i s Čínou na tom, aby se dosáhlo mírového řešení a Korejský poloostrov byl zbaven nukleárních zbraní,“ uvedl Pence před setkáním s Abem. Podle mluvčího japonské vlády se oba politici posléze shodli v tom, že je nezbytné přesvědčit Čínu, aby ve vztahu k Severní Koreji zastávala větší roli.

Trump v minulosti nevylučoval ani vojenskou akci, nicméně představitelé USA podle televizního kanálu CNBC tvrdí, že americký prezident se nyní soustředí zejména na tvrdší ekonomické sankce. Ty by podle nich mohly zahrnovat embargo na ropu, celosvětový zákaz severokorejské letecké společnosti, zadržování nákladních lodí a postihování čínských bank obchodujících s Pchjongjangem.

Zástupce Severní Koreje u OSN Kim In-rjong v pondělí Spojené státy obvinil z toho, že navozují „situaci, kdy může jaderná válka vypuknout každým okamžikem“. „Příští jaderná zkouška Severní Koreji bude tehdy a tom místě, jak uzná naše vedení za nutné,“ dodal. „Raketové testy se budou konat s „týdenní, měsíční a roční frekvencí,“ sdělil BBC náměstek severokorejského ministra zahraničí Han Song-rjol.


O posledním raketovém testu KLDR čtěte více zde:

KLDR se pokusila odpálit další raketu. Neúspěšně

 Voják KLDR


Pence na tiskové konference oznámil, že ekonomický dialog by mohl v budoucnu vést k vyjednávání dvoustranného obchodu. Během své desetidenní asijské cesty si klade za cíl zdůraznit přání amerického prezidenta obchod v tomto regionu posílit, třebaže Trump upustil od obchodní dohody Transpacifického partnerství (TPP).

BRAND24

Nový americký prezident po nástupu do funkce podepsal dekret o odchodu Spojených států z TPP. Tuto obchodní dohodu 12 tichomořských zemí uzavřela před rokem vláda Baracka Obamy, americký Kongres ale dokument ještě neratifikoval.

Dále čtěte:

KLDR slaví výročí otce zakladatele. Svět se obává jaderného testu

Lidé počítají s nejhorším. Rekordně googlují pojem „třetí světová válka“

Kim a jeho parta. Je Kim Čong-un nepříčetný?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).